Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Mensenrechten worden bedreigd en overtreden in digitale tijdperk'

24-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
930 x 520 artifial intelligence
Robots, kunstmatige intelligentie en het internet of things leggen steeds meer druk op onze mensenrechten, zoals het recht op privacy, op vrijheid van meningsuiting en op bescherming tegen discriminatie. Om mensenrechten te beschermen en het grijze gebied dat is ontstaan op de markt en in het rechtssysteem op te lossen, moet er nú actie worden ondernomen. Dat stelt Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut. 
Nieuwe mensenrechten
Het onderzoeksinstituut publiceerde onlangs een rapport waarin het pleit voor een nieuw Europees verdrag dat de mensenrechten aanpast aan de digitale samenleving. Naast dat ze vaststellen dat er iets moet veranderen voordat de mensenrechten in het niet raken, pleiten ze bovendien voor twee nieuwe mensenrechten: het recht niet gemeten, geanalyseerd of beïnvloed te worden en het recht op betekenisvol menselijk contact. Mensen moeten volgens het rapport online profilering, tracking en beïnvloeding kunnen weigeren. Door de groeiende rol van zorgrobots bij verzorging en verpleging, komen menselijke relaties en contact in bijvoorbeeld de zorg in nieuw licht te staan. 
Onvoldoende voorbereid
Digitale technologieën hebben een steeds grotere invloed op het dagelijks leven van mensen. Robots en kunstmatige intelligentie krijgen de eigenschappen van levende wezens. Sociale media, augmented reality en het internet of things beïnvloeden het sociale handelen. En big data beïnvloedt gedrag, gevoel en denken. “Nieuwe technologieën brengen de mensheid vooruit maar stellen onze samenleving tegelijkertijd voor nieuwe sociale uitdagingen. Onze huidige ethische en juridische systemen zijn daar nog onvoldoende op voorbereid", stelt Peters
Meer weten? Lees het achtergrondartikel  Hoe veilig zijn wij in het nieuwe technologische tijdperk?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!