Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog geen gratis Interrail door Europa voor 18-jarigen

26-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het plan om elke achttienjarige Europeaan een maand gratis met de trein door Europa te laten reizen komt vooralsnog niet van de grond. Eerst wordt een bescheiden proefproject opgezet waarbij minstens 5000 jongeren vanaf zestien jaar 350 tot 530 euro krijgen om alleen of met hun klas kennis te maken met een ander EU-land.
2,5 miljoen
Voor het project ‘Move2Learn, Learn2Move’ in het kader van het onderwijsprogramma Erasmus+ trekt de Europese Commissie 2,5 miljoen euro uit. Scholieren die in aanmerking komen hoeven niet niet per se de trein te nemen. Een bus-, boot- of vliegreis mag ook, zodat jongeren uit alle 28 landen vanaf augustus mee kunnen doen. De uitvoering komt in handen van eTwinning, het netwerk voor leerkrachten in Europa dat leraren en leerlingen de kans biedt samen projecten te ontwikkelen.
Haalbaarheid
De Europese Commissie reageerde in oktober enthousiast op het voorstel uit het Europees Parlement voor een gratis Interrailpas voor achttienjarigen, maar wilde eerst de haalbaarheid onderzoeken. Mede vanwege de hoge kosten, geschat op 1,2 tot 1,6 miljard euro, en praktische obstakels komt er nu eerst een bescheiden proefproject.
Milieuvriendelijk
EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) wil jongeren aanmoedigen om milieuvriendelijk te reizen. ,,Daarom zullen we de projecten beoordelen op de CO2-uitstoot. Het stemt me gelukkig dat vervoersbedrijven actief aan het initiatief deelnemen."
Ontdekken
Manfred Weber, de voorzitter van de grootste fractie in het parlement en drijvende kracht achter het Interrailplan, spreekt van een gemiste kans. Maar hij stelt dat het voorstel "verre van dood" is. De Duitse politicus zegt ervoor te gaan vechten om het benodigde geld in het budget voor volgend jaar vrij te maken, zodat achttienjarigen de kans krijgen "de schoonheid van hun prachtige continent" te ontdekken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!