Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA verbiedt verkoop onveilige speelgoedtrampolines

20-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 trampoline
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verbiedt alle 15 speelgoedtrampolines die de autoriteit in 2016 heeft onderzocht. Alle onderzochte trampolines bleken mankementen te vertonen en tweederde voldeed niet aan de technische veiligheidseisen.  De mankementen varieerden van onvoldoende bedekking van het frame door een beschermkussen tot een te laag veiligheidsnet en van het loskomen van onderdelen tot de aanwezigheid van scherpe randen en punten.
Populariteit
De NVWA besloot de speelgoedtrampolines te onderzoeken wegens de populariteit ervan bij consumenten. Daarnaast bezoeken jaarlijks ruim 400 mensen de Eerste Hulp-post van een ziekenhuis vanwege verwondingen die zijn ontstaan door een val van een trampoline. De 15 onderzochte trampolines zijn van 14 merken. Dat zijn nagenoeg alle merken die consumenten online kunnen bestellen bij sport- of speelgoedzaken en groothandelaren.
Onvoldoende instructies
Naast technische veiligheidseisen zijn er ook eisen aan de opschriften en gebruiksinstructies. Bij geen van de 15 onderzochte trampolines voldeden deze. Fabrikanten moeten de opschriften op de trampoline, de verpakking, de gebruiksinstructie en de montage- en onderhoudsinstructies daarom aanpassen.
Op de website van de NVWA staat een  overzicht  van de onderzochte speelgoedtrampolines op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!