Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onverantwoord alcoholgebruik nog nooit zo laag

10-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
sterke drank 930x520
Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders steeds verantwoorder drinken: Nederlanders drinken steeds minder alcohol en onverantwoord alcoholgebruik is historisch laag
Positieve trend zet door Uit de nieuwste cijfers van CBS blijkt dat Nederlanders weer minder alcohol drinken dan vorig jaar en minder onverantwoord drinken. Ook de lange termijn schetst een positief beeld. Het aantal overmatige drinkers onder de bevolking is sinds 2001 met 27% gedaald. Het aantal zware drinkers onder de bevolking is in dezelfde periode met 40% gedaald. Demografische ontwikkelingen zoals immigratie zijn hier geen oorzaak van, want ook het aantal zware drinkers onder mensen die alcohol drinken is met 36% verminderd. De categorie zware drinkers is zelfs nog nooit zo laag geweest.
Het Nederlandse alcoholbeleid, een mix van wetgeving en zelfregulering, is zeer effectief. Het alcoholgebruik in Nederland daalt en onverantwoord alcoholgebruik is historisch laag. Er wordt duidelijk minder problematisch gedronken dan in vergelijkbare landen. Strenge Scandinavische regels, zoals accijnsverhogingen en reclameverboden, worden door sommigen als goed voorbeeld genoemd, terwijl juist daar het alcoholgebruik stijgt.
Peter de Wolf, directeur van STIVA: “STIVA is verheugd over deze cijfers. Dit is opnieuw een bevestiging dat we de goede kant opgaan. Toch zijn we er nog niet. STIVA blijft door middel van gerichte campagnes aandacht vragen voor het terugdringen van het aantal overmatige en zware drinkers. Brede samenwerking is de sleutel tot succes. De Bob-campagne is hier een goed voorbeeld van.”
Bron:STIVA/CBS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!