Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RIVM voorziet forse groei huidkankerpatiënten

29-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_zonnen
Het aantal mensen met een vorm van huidkanker zal de komende twintig jaar naar verwachting verdubbelen of in het ergste geval zelfs vervijfvoudigen, staat in een donderdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Zongedrag
Onverstandig zongedrag is de belangrijkste oorzaak voor de forse toename. Ook de vergrijzing en de aantasting van de ozonlaag spelen mee, maar in mindere mate.
Melanoom
Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben. Ruim 900 huidkankerpatiënten overlijden aan de gevolgen ervan. Bij ongeveer 5500 mensen wordt jaarlijks een melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker, vastgesteld. Opvallend is volgens het RIVM dat Nederland een van de landen in Europa is waar deze vorm van kanker het vaakst voorkomt.
De jaren zestig en zeventig
Sinds 1990 is het aantal mensen met huidkanker in ons land verviervoudigd. De laatste jaren steekt de ziekte vooral de kop op bij de generaties die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw onbekommerd bruinbakten in de felle zon.
300 miljoen euro
Het RIVM schat dat de kosten van de medische behandeling van huidkanker jaarlijks rond de 300 miljoen euro bedragen. Ook deze kosten zullen de komende jaren vermoedelijk fors toenemen.
Vitamine D
Om het risico van huidkanker te verminderen wordt aanbevolen om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, bedekkende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken zodat de huid niet verbrandt. Maar de zon helemaal mijden is ook niet wenselijk omdat het zonlicht de voornaamste bron is van vitamine D. Deze vitamine is essentieel voor gezonde botten en spieren, aldus het RIVM. ANP
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!