Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spaaroverschot neemt af, Nederlanders geven meer uit

03-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portemonnee-930x520
Het spaaroverschot van huishoudens is aan het afnemen omdat Nederlanders weer meer uitgeven. Dat constateert het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) in een woensdag verschenen studie.
3 miljard
In 2016 gaven huishoudens per saldo nog ruim 3 miljard euro minder uit dan zij aan inkomsten binnenkregen. In 2013 ging het nog om bijna 22 miljard euro, wat het hoogste spaaroverschot in decennia was. Volgens het CBS is de ontwikkeling vooral te danken aan de toename van de bestedingen.
Woningmarkt
Dat huishoudens meer geld uitgeven hangt op zijn beurt weer sterk samen met de herstellende woningmarkt. Er wordt onder meer extra geld gestoken in nieuwbouwhuizen, woninginrichting en huishoudelijke apparaten.
Niet alleen huishoudens zijn minder spaarzaam geworden, ook bij bedrijven is het overschot afgenomen. Daar staat tegenover dat het tekort van de overheid fors afnam en in 2016 zelfs omsloeg in een bescheiden overschot. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!