Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test en recept: erwtensoep

  •  
21-12-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2733 keer bekeken
  •  
195x90_erwtensoep.jpg
Acht blikken snert, vier deskundigen, één winnaar en het recept voor de allerlekkerste snert van de wereld! Met vier deskundigen pannetjes, veel soepkommen, pollepels, roggebrood èn spek gingen wij op een salonboot een 'snerttocht' maken met schipper Arjen Zweedijk. Wat is eigenlijk de lekkerste snert uit blik uit de supermarkt? Hoe maak je je eigen erwtensoep?
Testpanel
We kochten acht blikken erwtensoep in de supermarkt. Met vier deskundigen, die ieder vanuit hun eigen deskundigheid deze soepen beoordeelden, gingen we op zoek naar de lekkerste erwtensoep. We stellen ons testpanel even aan je voor. - Caja Cabbollet is kok en eigenaar van KOM de Soepwinkel in Rotterdam.
- Hans Everse is wereldkampioen snertkoken 2013 en chefkok van Cleijenborch  CulinR.
- Paul van den Hoven is worst- en vleesmaker van het bedrijf Wild Vleesch .
- Onno Kleyn is culinair journalist met een passie voor peulvruchten .
Snerttocht
Met de vier deskundigen, acht blikken erwtensoep, pannetjes, veel soepkommen, pollepels, roggebrood èn spek gingen we op een salonboot een 'snerttocht' maken met schipper Arjen Zweedijk . Het was die dag perfect snertweer: koud en zonnig. De heren en dame proefden en beoordeelden deze soepen blind en llemaal in een andere volgorde. Hans Everse werd er niet echt blij van: "In veel gevallen ging het om een kleverig goedje, waar je niet vrolijk van wordt."
Uitslag  
1) Prijs bij Albert Heijn, de prijs bij de Jumbo is €1,79.
2) Prijs bij Albert Heijn, de prijs bij de Jumbo is €1,57.
Recept van wereldkampioen snertkoken 2013 Hans Everse
Heb jij wèl tijd en zin in de lekkerste snert van de wereld? Dan moet je zelf aan de slag. Hans Everse wilde het volgende van zijn recept prijs geven: Om te beginnen is het belangrijk dat je ingrediënten neemt van goede kwaliteit en bij voorkeur uit de streek. Begin met het trekken van een mooie varkensbouillon van varkenspoten, hamschijven, een bouquet van groente en wat kruiden. Na het trekken, wat een uur of zes tot acht kan duren, zeef je de bouillon en bewaar je alleen de hamschijven. Spoel de spliterwten goed onder koud water en zet ze vervolgens met de varkensbouillon op met een tak tijm, wat knoflook en peper uit de molen. Roer af en toe om te voorkomen dat de erwten aanbranden en zorg dat het geheel lekker tegen de kook blijft. Terwijl de soep opstaat kun je ondertussen de garnituur snijden van groente: prei, winterpeen, ui, knolselderij en bladselderij. Daarnaast kun je ook de vleessoorten al snijden: je plukt het vlees van de hamschijf en snijdt dit samen met de harst (gepekelde procureur) in blokjes. De rookworst kun je in halve ringetjes snijden en ondertussen hou je constant je erwtensoep in de gaten. Speel met het vuur en roer af en toe om overkoken en aanbakken te voorkomen. Na enige tijd vallen de erwten uit elkaar en wordt het geheel langzaam dikker. Je hebt nu je basissoep. Verwijder de tak tijm uit de basissoep en voeg eerste de hardere groentesoorten en laat deze even meekoken. Vervolgens de zachtere groentesoorten en het vlees toevoegen en het geheel nog even aan de kook brengen. In principe is de soep nu bijna klaar. Als laatste is het belangrijk de soep goed te proeven en op smaak te brengen met nog wat peper en verse majoraan. Na een dag is de soep natuurlijk het lekkerst, echter let goed op bij opwarmen van het geheel. Mijn geheim zal ik niet geheel verklappen, echter mijn soep bereid ik geheel zonder dat ik zout toevoeg. Mijn soep krijgt zijn uitgesproken smaak door gebruik te maken van gezuiverd Oosterscheldewater. Dit water geeft een volle smaak en levert tevens een zoutreductie op, kortom beter voor de bloeddruk! U zult dan ook niet merken dat er geen zout is toegevoegd. Kortom...geniet! .article-body img { margin-right: -3px; margin-bottom: -5px; }
>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!