Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Thuistesten op borrelia-bacterie werken niet altijd goed

  •  
31-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3449 keer bekeken
  •  
195x90_teek_01.jpg
Thuistesten waarmee je zelf kunt testen of een teek besmet is met de borrelia-bacterie werken niet altijd goed. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM . Wie gebeten wordt door een teek die besmet is met de borrelia-bacterie kan de ziekte van Lyme krijgen. Daarom zijn er tegenwoordig thuistesten op de markt. Daarmee kun je zelf onderzoeken of een teek die je gebeten heeft besmet is met de borreliabacterie. Die testen werken niet altijd goed.
Onbetrouwbaar
De Tick-Test van Care Plus wordt geleverd door dezelfde fabrikant als de Teek Care test. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht in 2013 of deze test bruikbaar is voor het vaststellen van de aanwezigheid van de borrelia-bacterie in een teek. 127 teken die werden opgestuurd naar tekenradar.nl werden getest. Geen van deze teken scoorde positief op de borrelia-bacterie. Ook de teken die een rode kring veroorzaakten en die bovendien volgens eigen onderzoek van het RIVM wel degelijk besmet waren met de borreliabacterie, testten negatief met de thuistest. De gevoeligheid van de test is daarmee 0%, berekende het RIVM. Deze testen zijn dus onbetrouwbaar. Toch zijn ze nog steeds verkrijgbaar. Winkels die de test op voorraad hebben verkopen de test nog steeds. Wij schaften er de afgelopen weken een aantal aan via verschillende winkels. Volgens Arnoud Aalbersberg van Care Plus is dat geen gevaar voor de volksgezondheid. Daar denkt Gert van Dijk van de Nederlandse Vereniging voor Lyme Patiënten (NVLP) anders over. "De test biedt een schijnzekerheid. Mensen denken dat ze niet besmet zijn en letten dan niet meer goed op de symptomen." Care Plus is in overleg met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) of er aanvullende maatregelen nodig zijn.
Optimaliseren
Care Plus werkt daarnaast aan het optimaliseren van de test. De nieuwe test zal in 2015 op de markt komen. Ook Teek Care is bezig met een nieuwe test. Die is vanaf juni verkrijgbaar. Volgens Herman Aa van Teek Care is de nieuwe test goedgekeurd door de Universiteit van Hannover. De oude test was volgens de leveranciers wèl in staat om volgezogen, opgezwollen teken juist te testen, maar niet in staat om verse teken te onderzoeken op de borreliabacterie. Zo verklaren zij de uitslagen van het RIVM-onderzoek.
'Zonde van het geld'
Ook bij Kruidvat is een tekentest verkrijgbaar (nog niet op internet) die de teek test op de borrelia-bacterie. De test zou volgens de winkel 94% betrouwbaar zijn. Bij de apotheek verkoopt Easy Home een test waarmee je thuis zelf je bloed test op antistoffen tegen de borreliabacterie. Volgens Easy Home heeft certificeringsinstelling Dekra deze test positief beoordeeld op technisch functioneren en op praktische uitvoerbaarheid in een thuissituatie. Gert van Dijk van de lymevereniging gelooft er niet in. "Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat dergelijke testen werken. Het lijkt mij zonde van het geld."
Ziekte van Lyme   
Ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met de borreliabacterie. Een beet van een besmette teek kàn leiden tot de ziekte van Lyme, maar dat hoeft niet. Hoe langer de teek vastzit, hoe groter de kans dat de bacterie wordt overgedragen. Na 24 uur neemt de kans op overdracht sterk toe. Een beet van een besmette teek leidt niet altijd tot een rode kring. Bovendien hebben mensen niet altijd door dat ze zijn gebeten door een teek. Artsen adviseren daarom om je lijf goed te controleren als je in het groen bent geweest. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert bovendien om bij klachten of het vermoeden van een besmetting altijd contact op te nemen met de huisarts.
Symptomen
Ziekte van Lyme gaat vaak gepaard met griepachtige klachten. Deze klachten ontstaan meestal binnen drie maanden na de tekenbeet. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Welke klachten iemand krijgt verschilt per persoon. Deze latere klachten zijn vaak niet specifiek voor de ziekte van Lyme. De diagnoseziekte van Lyme is dan ook vaak lastig te stellen. Dat merkte ook chronisch Lyme-patiënt Gerard de Bruin. Hij kreeg pas na lang zoeken de juiste diagnose. Op zijn website  schrijft hij over zijn ziekte.
Tips en tricks waar je op moet letten als je de natuur ingaat kan je hier vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!