Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Thuiszitten ouderen scheelt 48 miljard euro'

19-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen ouderen 930 520
De Nederlandse economie loopt 48 miljard euro mis doordat het werkpotentieel van werknemers van 55 jaar en ouder onvoldoende wordt benut. Nederland scoort 22e op het vlak van ouderenparticipatie onder de 34 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat meldt accountants- en advieskantoor PwC woensdag.
1700 miljard euro
Als alle OESO-landen hun arbeidsparticipatie zouden opkrikken naar het niveau van het best presterende EU-land Zweden (75,5 procent), dan zou dat ruim 1700 miljard euro opleveren. IJsland, Nieuw-Zeeland en Israël hebben zelfs nog meer ouderen aan het werk dan Zweden.
Welvaart 
Nederlanders werken relatief veel in deeltijd en dat geldt ook voor ouderen. Daarnaast speelt de welvaart een rol bij de lage ouderenparticipatie in Nederland. ,,Voor een deel is dit verklaarbaar door de uitstekende kwaliteit van ons pensioensysteem. We kunnen gewoon eerder stoppen met werken in Nederland", zegt hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC.
Vergrijzing 
Het probleem van de onderbenutte economische kracht van ouderen wordt door de vergrijzing alleen maar groter, voorspelt Velthuijsen, die pleit voor maatregelen. ,,De overheid, het bedrijfsleven en individu zijn daar samen verantwoordelijk voor." ANP

Meer over:

oeso-landen, pwc, ouderen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!