Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toerist is het duurst uit in Haarlemmermeer

20-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Top 10 hoogste tarieven
Haarlemmermeer heft de meeste toeristenbelasting van alle Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de gemeenten. Naast dure gemeenten als Haarlemmermeer (€4,05 pp/pn) en Eindhoven (€3,50 pp/pn) zijn er maar liefst 80 gemeenten waaronder Leeuwarden, Arnhem en Amersfoort waar je helemaal geen toeristenbelasting betaalt.
"Sprake van willekeur"
Volgens de brancheorganisatie van recreatieondernemers RECRON tonen die grote verschillen ook aan dat er sprake is van willekeur bij het heffen van toeristenbelasting. “Toeristenbelasting wordt gebruikt om gaten in de gemeentebegroting te dichten. Dat moet anders. Wij vinden dat toeristenbelasting alleen gebruikt mag worden voor ontwikkeling van toeristische voorzieningen en anders moet vervallen”, stelt RECRON-directeur Monique Van der Sanden.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ziet daar niets in. Toeristen maken gebruik van erg veel openbare voorzieningen, die allemaal binnen de algemene pot vallen. De heffing wordt volgens de VNG ingewikkeld en onuitvoerbaar als per voorziening bepaald moet worden of hij voor toeristen bedoeld is of niet.
Tarieven
Kassa inventariseerde de toeristenbelasting in alle 388 Nederlandse gemeenten. Bij het vergelijken van de tarieven is uitgegaan van een gemiddelde overnachtingsprijs van 134 euro voor een tweepersoonskamer. Na Haarlemmermeer (4,05€) en Eindhoven (3,50€) volgen Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Westland (elk 3,35€). De meeste gemeenten hanteren een vast bedrag voor de toeristenbelasting. Een aantal gemeenten vraagt een percentage van de overnachtingsprijs.
Top 10 hoogste tarieven
Bekijk hoe duur jouw gemeente is:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!