Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Veel fijnstof in woning door wokken en braden'

09-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
gas fornuis koken 930
Tijdens het wokken en braden komen relatief veel schadelijke fijnstoffen vrij. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens het wetenschappelijk onderzoek- en adviesbureau blijkt dat in woningen de concentratie fijnstof gedurende enkele uren na het koken veel hoger kan zijn dan de buitenconcentratie.
Afzuigkap
"In het algemeen blijkt het braden van vlees en het wokken van groenten de meeste fijnstof te genereren", meldt het onderzoeksinstituut. Een goede afzuigkap helpt voorkomen dat de concentraties fijnstof erg hoog oplopen. Uit experimenten in het TNO lab blijkt dat voor een goede afzuiging "minimaal een capaciteit van 300 m3/uur" nodig is tijdens het koken. Tijdens het onderzoek bleek de afzuigcapaciteit slechts 40 m3/uur.
Moderne huizen
Met name in moderne, luchtdichte en energiezuinige nieuwbouwwoningen blijft het fijnstof urenlang hangen. Daarom pleit TNO er voor om de ontwerpcapaciteiten voor keukenafzuiging in de bouwregelgeving te herzien. "Oplossingen kunnen zitten in efficiëntere afzuigkappen, meer afzuigcapaciteit door ruimere afvoerbuizen en slimmere systemen die met maatwerk precies naar behoefte afzuigen en zodoende optimaliseren op energieprestatie rekening houdend met gezondheid en comfort", aldus TNO.
Kleine deeltjes
Fijnstof is een mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deze variëren in grootte, vorm en chemische samenstelling. Deeltjes kleiner dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Uit wetenschappelijk onderzoek in de buitenlucht blijkt dat blootstelling aan fijnstof schade aan de longen en hart en vaten kan veroorzaken. Blootstelling aan luchtverontreiniging in huis draagt voor een belangrijk deel bij aan de totale blootstelling, stelt TNO. Lees meer op website TNO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!