Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VN-commissie zet fentanyl op zwarte lijst

17-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Pillen ANP gebruikt!!!
De Verenigde Naties hebben de strijd aangebonden met het stijgende gebruik van de pijnstiller fentanyl en een nog sterkere variant. De commissie verdovende middelen van het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) heeft donderdag de twee belangrijkste ingrediënten voor de bereiding van fentanyl op de zwarte lijst gezet. Nationale regeringen moeten de vervaardiging en de verkoop van deze grondstoffen nauwgezet controleren om te voorkomen dat ze in illegale drugslaboratoria terechtkomen.
Dodelijk
Fentanyl wordt gebruikt ter pijnbestrijding, het is honderd keer sterker dan morfine. Volgens de VN zijn in de Verenigde Staten sinds 2013 meer dan 5000 mensen overleden door illegaal gebruik van het middel. De Amerikaanse popster Prince stierf door een overdosis. Ook in een aantal Europese landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, zijn dodelijke slachtoffers gemeld.
Drug
De UNODC-experts verwachten met hun besluit de beschikbaarheid van fentanyl op de markt aanzienlijk te verminderen. ,,Fentanyl is een goed medicijn maar een slechte drug. Het werkt prima om pijn te verlichten, maar leidt gemakkelijk tot misbruik en snel tot verslaving'', zei de baas van de wetenschapssectie Justice Tettey. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!