Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Wachttijd verpleeghuizen amper binnen norm'

23-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oudere zieke ziekenhuis verpleeghuis rolstoel 930 520
Wie naar een verpleeghuis moet, kan bij 19 procent van die instellingen binnen de landelijke norm van zes weken terecht. Dat schat de Consumentenbond. Bij bijna de helft, 47 procent, van de verpleeghuizen duurt het zeker langer ,,waarbij een half jaar geen uitzondering is''. De overige verpleeghuizen kunnen zelf geen goede inschatting maken van de wachttijd.
Geen plek
De Consumentenbond belde 101 verpleeghuizen met de vraag hoelang de wachttijd is voor iemand met vergevorderde dementie. ,,Behalve dat de wachtlijsten vaak lang zijn, blijkt uit het onderzoek ook dat verpleeghuizen die geen plek hebben binnen zes weken, verzuimen door te verwijzen naar een zorgkantoor. Bovendien geven ze niet of nauwelijks informatie over alternatieve vormen van zorg'', meldt de bond.
Financiële consequenties
Het wachten heeft ook financiële consequenties, zegt de bond: ,,Consumenten die op de wachtlijst belanden, krijgen overbruggingshulp vergoed uit de Wet langdurige zorg. Deze wet eist wel een eigen bijdrage, die kan oplopen tot honderden euro’s per maand.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!