Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Wees alerter op gevolgen ander geneesmiddel'

14-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen 930x520
Bijwerkingencentrum Lareb roept op tot betere bewaking van gevolgen van overschakeling op een ander merk geneesmiddel. Meestal gaat het overstappen prima, maar soms is sprake van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid.
Meer meldingen
Over de afgelopen tien jaar waren er 2500 meldingen van, maar het aantal is vooral de laatste twee jaar extra opgelopen. In totaal zijn er bij circa twintig wijzigingen van merk gevolgen gemeld. Lareb benadrukt dat artsen en patiënten zulke effecten vooral moeten melden, omdat dat nodig is om uit te vinden wat er aan de hand is en wat eraan kan worden gedaan.
Praktijk
Meestal heeft 'substitutie' van een merk plaats omdat zorgverzekeraars dat willen, maar het kan ook nodig zijn doordat een bepaald merk onvoldoende voorradig is. Apothekersvereniging KNMP ontraadt vervanging bij bepaalde groepen geneesmiddelen, zoals anti-epileptica. ,,Toch komt dit in de praktijk voor'', aldus Lareb.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt dat het erg belangrijk is dat artsen en apothekers ,,de patiënt voor ogen houden''. ,,Generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele, maar niet iedere patiënt is hetzelfde.''
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!