Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Batterij in Rookmelder

Geplaatst door: erik008 op: 23-11-2009 13:47
Met alkaline batterijen moet je om de 12 tot 15 maanden de batterij in je rookmelder vervangen. Er zijn echter nu ook lithium batterijen die ongeveer het dubbele kosten maar dan wel 5 tot 10 jaar mee gaan. Het geeft extra zekerheid en het is op den duur goedkoper.
Reactie door mhofman op 23-11-2009 16:54
Dank je wel Erik008.Ga ze morgen meteen halen.
Reactie door dorogaja op 25-11-2009 15:27
Klinkt allemaal erg fijn, maar wat doet lithium met het milieu in vergelijk met de gewone alkaline batterijen? Ik gebruik zelf oplaadbare batterijen gaan ook ruim een jaar mee waarna ik ze weer oplaad.
Reactie door erik008 op 25-11-2009 18:10
Hallo Dorogaja, Ik durf geen oplaadbare batterijen in een rookmelder te plaatsen. Als ze leeg gaan zijn zijn ze vrijwel direct leeg, de melder zal geen waarschuwing geven. Ook de betrouwbaarheid t.a.v. de capaciteit is me niet goed genoeg. Een rookmelder is een apparaat dat je leven moet redden. Ik plaats altijd een sticker op de batterij met geplaatst op: datum.
Reactie door logi47 op 25-11-2009 21:38
Ik moest toevallig gisteren de alkaline batterij van mijn rookmelder vervangen die ik juni 2004 erin had gezet. Ik weet niet wat voor kwaliteit u gebruikt maar voor zover ik kan nagaan is 4 jaar een normale tijd voor een batterij die ook in mijn andere melders zitten.
Reactie door tar op 25-11-2009 22:44
Quote: dorogaja schreef op woensdag 25 nov 2009, 15:27: Klinkt allemaal erg fijn, maar wat doet lithium met het milieu in vergelijk met de gewone alkaline batterijen? Ik gebruik zelf oplaadbare batterijen gaan ook ruim een jaar mee waarna ik ze weer oplaad.einde Quote Gebruik in rookmelders NOOIT, maar dan ook NOOIT oplaadbare batterijen! Deze oplaadbare batterijen zijn NIET geschikt om in een rookmelder te gebruiken, (zie ook de gebruiksaanwijzing); de rookmelder geeft dan o.a. ook GEEN (langdurig) signaal dat de batterij vernieuwd moet worden! (Wat Erik008 ook al zei). Gebruikte batterijen s.v.p. inleveren bij o.a. Albert Heijn; het meeste huishoudelijke afval wordt in Nederland verband en als daar batterijen tussen zitten komen (nog meer) erg schadelijke stoffen in het leefmilieu.
Reactie door erik008 op 25-11-2009 23:18
Hallo Logi47, De batterij vervang je jaarlijks omdat dat de fabrikant van de rookmelder dit adviseert. De batterij moet wel voldoende energie hebben om langdurig alarm te geven.
Reactie door tar op 26-11-2009 05:28
Oeps; verband... moet zijn: verbrand. De vraag is of de brandmelder wel (helemaal) goed zal werken, omdat oplaadbare batterijen een lagere spanning hebben... Goede tip trouwens over die Lithium batterijen! (De meeste mensen weten niet dat die bestaan).
Reactie door artenan op 26-11-2009 11:51
Misschien gek, maar waar: onze rookmelder geeft een signaal (duidelijke piep die zich blijft herhalen) wanneer de oplaadbare batterij opgeladen moet worden. Werkt al jaren zo, zonder dat ik nieuwe vervuilende batterijen hoef te kopen.
Reactie door erik008 op 26-11-2009 18:34
Nog even ter info.... [url=http://www.firstalert.eu/nl/klantenservice/veelgestelde-vragen: Kijk op deze site.[/url: op de regel: Welke vervangingsbatterijen kan ik gebruiken Daar staat "Gebruik nooit oplaadbare batterijen omdat deze niet altijd een gelijkmatige voeding leveren."
Reactie door tar op 26-11-2009 22:49
Hey Artenan, De nu leverbare oplaadbare batterijen geven hun vermogen helaas niet betrouwbaar en mooi lineair af… Dat betekent dat de spanning van de oplaadbare batterij(en) die de rookmelder laat functioneren geheel onverwacht, en in 1 keer kan doen afnemen zodat de rookmelder niet meer werkt; ondanks dat er een piep is te horen die laat weten dat de batterij moet worden vervangen. De spanning van oplaadbare batterijen is lager en de batterijen zijn veel gevoeliger voor b.v. temperatuursverschillen. Lithium en/of Alkaline batterijen geven hun vermogen wel langdurig, betrouwbaar en mooi lineair af en dat heb je nu precies nodig in een rookmelder. (Zie ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder). Voor alle informatie over oplaadbare batterijen: http://www.batteryuniversity.com/ Groet,
Reactie door tar op 26-11-2009 22:58
P.S. Quote: artenan schreef op donderdag 26 nov 2009, 11:51: Misschien gek, maar waar: onze rookmelder geeft een signaal (duidelijke piep die zich blijft herhalen) wanneer de oplaadbare batterij opgeladen moet worden. Werkt al jaren zo, zonder dat ik nieuwe vervuilende batterijen hoef te kopen.einde Quote Een Lithium batterij laat een rookmelder betrouwbaar en ongeveer 10 jaar werken! Als deze Lithium batterij ingeleverd wordt, wordt deze batterij gewoon weer hergebruikt..
Reactie door artenan op 27-11-2009 10:53
Gek dat ik die levensduur van ongeveer 10 jaar niet geloof. Er worden iets te vaak door verkopers/fabrikanten van deze mooie beloften gedaan, die in de praktijk keer op keer niet uitkomen (vaak ook in testen). Natuurlijk ben ik voor langere levensduur en minder schadelijkheid t.a.v. milieu maar waarom zit er dan in mijn (net nieuwe) koolmonoxide melder dan niet zo'n Lithium batterij maar eentje met een levensduur van 3-5 jaar? Lijkt mij dat die minstens net zo belangrijk is om levens te redden. (misschien nog wel belangrijker omdat je brand zelf kan opmerken en koolmonoxide niet)
Reactie door tar op 28-11-2009 01:33
Hey Artenan, U vroeg: “waarom zit er dan in mijn (net nieuwe) koolmonoxide melder dan niet zo'n Lithium batterij maar eentje met een levensduur van 3-5 jaar? Lijkt mij dat die minstens net zo belangrijk is om levens te redden”. Omdat wij als Nederlanders vaak een “koopje” willen hebben… Aangezien een Lithium-batterij duurder is dan een Alkaline batterij, leveren de meeste rookmelderfabrikanten geen Lithium-batterij mee omdat de rookmelder dan duurder wordt dan de rookmelder van de concurrent die de rookmelder levert met een gewone (Alkaline) batterij. Aangezien een Lithium-batterij veel langer de juiste spanning levert dan een Alkaline-batterij en (veel) langer meegaat, is een Lithium-batterij uiteindelijk goedkoper en voor een rookmelder veel meer bedrijfszekerder dan een Alkaline-batterij. B.v.: Gemiddelde prijs van een 9 volt Lithium-batterij is 10 €; Gemiddelde prijs van een Alkaline 9 batterij is 4 € Ook al zou een 9 volt Lithium-batterij maar 3 jaar meegaan zoals u zegt, dan is een Lithium-batterij toch goedkoper. Ik zou zeggen probeer het eens met 1 batterij en overtuig uzelf. De levensduur van een batterij hangt sterk af van de omstandigheden waarin de rookmelder zich bevindt en het soort rookmelder; is het een gekoppelde rookmelder (door een zender gekoppeld met ander rookmelders) of is het een “stand-alone” rookmelder. U zei verder: “Misschien nog wel belangrijker omdat je brand zelf kan opmerken en koolmonoxide niet”. Wat u hier zegt, is een ZEER GEVAARLIJK misverstand! 98% van de huisbrandslachtoffers merkt helemaal NIETS van een brand, omdat je al gestikt bent in je slaap door de zeer giftige (deels reukloze) gassen en de rook die een beginnende brand veroorzaakt; je merkt dus helemaal NIETS op… Koolmonoxide is net zo gevaarlijk als een beginnende brand; met 1 verschil: Als je regelmatig noodzakelijk onderhoud pleegt aan “open” (gas)verbrandingstoestellen kan er geen koolmonoxide ontstaan. Het overgrote merendeel van de koolmonoxide slachtoffers laten hun “open” (gas)verbrandingstoestellen NIET regelmatig onderhouden en/of hebben nog oude “open” (gas)verbrandingstoestellen zonder een ABSOLUUT noodzakelijke Atmosfeerbeveiliging. Deze onveilige verbrandingstoestellen zouden eigenlijk allang moeten worden vervangen voor nieuwe, veilige en veel zuinigere apparaten… Dit is helaas gevaarlijke en verkeerde zuinigheid. Groet,
Reactie door tar op 28-11-2009 01:49
P.S. Ik zei: Aangezien een Lithium-batterij duurder is dan een Alkaline batterij, leveren de meeste rookmelderfabrikanten geen Lithium-batterij mee omdat de rookmelder dan duurder wordt dan de rookmelder van de concurrent die de rookmelder levert met een gewone (Alkaline) batterij. Het bovenstaande geldt helaas ook voor Koolmonoxidemelders. Een koolmonoxidemelder is wel nuttig, maar de prioriteit moet liggen bij het vervangen van "open" verbrandingstoestellen die geen Atmosfeerbeveiliging hebben.
Reactie door tar op 28-11-2009 02:10
P.S. 2 Om misverstanden te voorkomen. Ik zei: "98% van de huisbrandslachtoffers merkt helemaal NIETS van een brand, omdat je al gestikt bent in je slaap door de zeer giftige (deels reukloze) gassen en de rook die een beginnende brand veroorzaakt; je merkt dus helemaal NIETS op…" Dit geldt voor huizen zonder rookmelder. Een Koolmonoxidemelder is trouwens niet geschikt als rook/brandmelder, omdat je meestal al gestikt bent door de zeer giftige (deels reukloze) gassen en de rook die een beginnende brand veroorzaakt voordat je zal overlijden door een Koolmonoxide vergiftiging.
Reactie door tar op 28-11-2009 02:13
P.S. 2 Om misverstanden te voorkomen. Ik zei: "98% van de huisbrandslachtoffers merkt helemaal NIETS van een brand, omdat je al gestikt bent in je slaap door de zeer giftige (deels reukloze) gassen en de rook die een beginnende brand veroorzaakt; je merkt dus helemaal NIETS op…" Dit geldt voor huizen zonder rookmelder. Een Koolmonoxidemelder is trouwens niet geschikt als rook/brandmelder, omdat je meestal al gestikt bent door de zeer giftige (deels reukloze) gassen en de rook die een beginnende brand veroorzaakt voordat je zal overlijden door een Koolmonoxide vergiftiging.
Reactie door tar op 28-11-2009 02:35
Als je je brouwser "ververst" staat het laatste antwoord er 2 keer in. Mijn excuses.
Reactie door tar op 28-11-2009 11:34
Als je je brouwser "ververst" staat het laatste antwoord er 2 keer in. Mijn excuses.
Reactie door artenan op 28-11-2009 13:34
Uw opmerkingen zijn juist Tar, er had natuurlijk moeten staan: "brand vaak zelf kan opmerken en CO niet." De koolmonoxidemeter was overigens niet de goedkoopste maar ik ga de proef op de som nemen met een Lithiumbatterij in de rookmelder. Ben benieuwd, maar zal, als het goed is, enige tijd (jaren) moeten wachten op het (positieve) resultaat.
Reactie door tar op 28-11-2009 23:40
Hey Artenan, Ja, als het goed is tot over een "paar jaar" :-) Groet,
Reactie door sweeterlake op 20-01-2013 04:26
Aan deze tip heb je nog wat aan!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!