kw
door kweettniet 24 jul. 2012 om 20:38
Computers & telefonie

Hollandse nieuwe: spookverbruik

Mijn vrouw heeft bij Hollandse Nieuwe een abonnement afgesloten: 275 min/sms. Plus een internetbundel van 500 MB.

Alles ging goed, totdat ze al na een week of twee, drie een sms kreeg: Het 'beltegoed' is op.
Mijn vrouw heeft echter hooguit een of twee telefoongesprekken gevoerd en hooguit tien berichtjes verstuurd. Internetten doet ze niet veel en hoofdzakelijk via wifi. Op de telefoon hebben we een 3G-watchdog geinstalleerd die aangeeft dat er slechts 75 MB verbruikt is.

Bij Hollandse Nieuwe uiteraard aan de bel getrokken. Daar antwoord men dat er sprake zou zijn van een hoog dataverbruik. Op de telefoon zouden 'achtergrond processen' geactiveerd zijn.
Zoals gezegd lijkt dit onwaarschijnlijk. De enige apps die mijn vrouw zelf heeft geinstalleerd zijn whatsapp en de 3G-watchdog.

Hollandse Nieuwe had verder alleen nog het advies op 'google' te zoeken...
Als je dat doet vind je vooral veel klachten over HN, en overigens ook over beltegoed dat verdwijnt.

De grote vraag is hoe dit nu verder moet. Mijn vrouw durft de telefoon inmiddels niet meer te gebruiken, uit angst voor spookverbruik en forse nota's.
Alle adviezen zijn welkom.

6556 12 Rapporteer

Deze vraag is gesloten. De vraag kan niet meer worden beantwoord.

door diumenge - 24 jul. 2012 om 21:10
8425 Antwoorden / 11 Vragen
0

Heb je niet een oude telefoon waar geen internet mee mogelijk is? Dan zou ik ik m'n internet tegoed opvragen, de sim in de oude telefoon doen en een tijdje in de gaten houden of er toch gebruik is. Dan weet je in ieder geval of het "lek" bij HN zit of toch bij de smartphone.

door diumenge - 24 jul. 2012 om 21:14
8425 Antwoorden / 11 Vragen
0

Wat je overigens ook moet weten. Het data gerbruik gaat bij HN in blokken van 100KB, dus bij elke verbinding ben je al minimaal 100KB kwijt ook al is je werkelijke gebruik 1 byte. Dus als die 75MB uit heel veel kortstondige verbindingen bestaat dan is het door HN geregistreerde gebruik veel hoger dan dat wat de watchdog registreert. Misschien geeft die watchdog ook het aantal verbindingen aan?

mi
door miraltje - 24 jul. 2012 om 21:24
445 Antwoorden / 0 Vragen
0

whats app maakt continu verbinding met internet,en indien je een data bundel bij het toestel hebt zal deze funtie ook aanstaan.
wat tot gevolg heeft dat wanneer er geen wifi-netwerk beschikbaar is de telefoon het mobiele netwerk opgaat om verbinding te maken.
een gemiddelde app verbruikt per uur zo'n 11 mb
whats app hoeft niet teworden geopend in een brouwser,maar maakt zelfstandig verbinding met internet.
3G-watchdog is niet zonder problemen,van oa htc en samsung is bekent dat watch dog het data verbruik niet goed bijhoudt.

ik zou eerst whats app deactiveren/verwijderenen en kijken wat er dan met het data verbruik gebreurt, u kunt nm elke minuut de status van het tegoed opvragen bij HN.

door brainless - 25 jul. 2012 om 12:36
241 Antwoorden / 0 Vragen
0

3G watchdog detecteert, zoals de naam ook zegt; de 3G verbinding.
Maar als 3G niet sterk genoeg is (wat regelmatig voorkomt), schakelt de telefoon automatisch over naar 2G en dit verbruik ziet u dus ook niet terug.

kw
door kweettniet - 26 jul. 2012 om 20:50
10 Antwoorden / 8 Vragen
0

Bedankt voor de reacties tot dusverre.

Miraltje, weet u zeker dat whatsapp ook zo'n 11 mb per uur verbruikt? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Dan zou een bundel van 500 Mb per maand (wat best veel is), voor bijna geen enkele whatsapp-gebruiker volstaan.

mi
door miraltje - 26 jul. 2012 om 23:40
445 Antwoorden / 0 Vragen
0

dat is my niet bekend,ten eerst gebruik ik die troep niet ivm het sluipverbruik.

ten 2de het gaat om het gemiddelde van populaire apps,er zijn die meer verbruiken,maar ook die minder verbruiken,feit blijft dat whatsapp altijd verbinding maakt met internet via wifi, G3 of G2.

dit laatste kun je alleen voorkomen indien je de optie mobielenetwerken blokkeerd dan wel uitschakeld,zodat de telefoon niet uit zichzelf op internet gaat met hoge kosten tot gevolg.

heb zelf ook een abbo bij HN met een internet bundel,maar hou gemiddeld 200mb per maand over.
ik heb mobiele netwerken standaard uitgeschakeld,indien ik toch het internet opmoet en er is geen wifi ,dan schakel ik het in.

door kamphuysen - 27 jul. 2012 om 00:17
247 Antwoorden / 66 Vragen
0

u kunt bij de provider de internet mogelijkheid laten blokkeren bent u van alles af.

door diumenge - 27 jul. 2012 om 07:02
8425 Antwoorden / 11 Vragen
0

[quote=kamphuysen schreef op vrijdag 27 jul 2012, 00:17]u kunt bij de provider de internet mogelijkheid laten blokkeren bent u van alles af.Je snapt er echt niets van hè? Ze hebben juist een internetbundel afgesloten om mobiel te kunnen internetten, alleen het verbruik is te hoog. Dit soort tips zijn van het niveau "m'n stookkosten zijn te hoog, je kan ook je gas laten afsluiten".

kw
door kweettniet - 29 jul. 2012 om 21:37
10 Antwoorden / 8 Vragen
0


Inmiddels heb ik de klantenservice van HN aan de lijn gehad. Zij geven inderdaad whatsapp de schuld. Deze maakt voortdurend verbinding met internet (dus ook als je onderweg bent). Omdat HN steeds afrondt op 100 kb, gaat het beltegoed in no time op.
Wij voelen ons al met al wel belazerd door HN. Wij dachten dat 500 MB wel voldoende zou zijn om whatsapp te installeren (dat heeft toch bijna iedereen met een smartphone?) Maar bij HN is dat kennelijk niet het geval. Je kunt internet wel steeds handmatig in- en uitschakelen, maar daarmee haal je natuurlijk de functie van whatsapp onderuit: Je kunt dan niet continu berichten ontvangen.

Al wisten wij van het afronden: We vinden een meer specifieke waarschuwing in dit geval wel op zijn plaats.
Mijn vrouw heeft inmiddels grote spijt van HollandsNieuwe!
We zullen de Consumentenautoriteit hiervan op de hoogte stellen en roepen mensen die dezelfde klacht hebben, op om dat ook te doen.

door diumenge - 29 jul. 2012 om 22:06
8425 Antwoorden / 11 Vragen
0

Vervelend voor je, maar als jullie even wat beter hadden gekeken bij het afsluiten dan was dat echt wel duidelijk geweest. Ik zit ook bij HN en mij was vanaf het begin af aan duidelijk dat ze dit doen. Het staat duidelijk bij de toelichting, die onder de diverse abonnementsvormen staat. Ik geef je dus weinig kans bij de consumentenautoriteit.

door purple unicorn - 29 jul. 2012 om 23:03
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Om eerlijk te zijn vind ik het een beetje laag om direct HN de schuld te geven. Whatsapp kost gewoon internet (Wat ook vrij logies is omdat het geen geld kost en via internet gaat) je had natuurlijk ook eerst wat meer info kunnen opzoeken voordat je meteen een abbo afsluit...

ic
door icono - 12 sep. 2014 om 10:46
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hollandsnieuwe rondt idd af op 100kb. Dit is vrij ongewoon volgens mij - andere providers doen dit niet. Ook een rottig addertje onder het gras - je gaat pas begrijpen wat hier de consequenties van zijn als je je databundel als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Geen normale consument kan inschatten wat dat betekent - afronden per 100kb - het hangt namelijk erg van je telefoon af hoe die met de sessie omgaat.

HN zou een duidelijke disclaimer moeten geven: pas op - met sommige telefoons kan het gefactureerde dataverbruik veel hoger zijn dan het werkelijke dataverbruik.

Maar goed - dat doen ze vast niet.

iPhones zijn in ieder geval een hele slechte combinatie met HN: iPhones openen en sluiten de sessie zeer frequent - hierdoor verdwijnt je databundel bij HN snel.

Andere telefoons (Android) doen dit anders - deze houden de sessie open zolang je een 3G signaal hebt, dus heb je veel minder last van deze vervelende afrondingsregel.

De eenvoudigste oplossing is: vermijd de combinatie HN + ipHone!

Een andere oplossing is om je iPhone te jailbreaken en via Cydia de app 'Insomnia' te installeren.

Deze app houdt je 3G verbinding open. Ik gebruik het op mijn iPhone en heb sindsdien nooit meer last van spook Mb's.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Cl
Clardeij - 19 feb. 2017 om 10:26
Garantie & verzekeringen

Beoordeling van remmen met een automaat

Ik heb de ANWB verzekering gekozen veilig rijden .juist omdat  ik altijd rustig rijd .de beoordeling is ook dat alles goed is alleen blijf ik te hard remmen .Nu rijd ik automaat en rem je dus vaker en meer .is de beoordeling dat eerlijk ? Lees meer

ro
romanoluciano - 19 feb. 2017 om 19:04
Geldzaken & recht

Menzis eigen risico 2017 betalings regeling

Goedenavond, 
daar ik chronische lymfoedeem heb zit ik al heel snel op het totale bedrag van eigen risico 2017.
betalings regeling aangevraagd via de site Mijn Menzis. 
Was allemaal Ok.
Als ZZp instructeur sportscholen merkte ik dat sommige sportscholen laat uitbetalen.
Dus maakte mij zorgen over de automatische incasso omdat ik aan het jongleren ben met mijn ontvangsten e ... Lees meer

Bu
Buitenlicht - 18 feb. 2017 om 13:39
Computers & telefonie

Draaien van videofilmpjes in windows 7 (profess.)

Ik zet af en toe via USB aansluiting ontvangen fotoos en videofilmpjes van mijn telefoon ( Samsung) over naar mijn lap-top in "bibliotheken". Geladen fotoos kan ik in het programma draaien maar de filmpjes komen "op de kant" in het 
programma binnen en die kan ik in video's niet draaien. Geluid en beeld functioneren normaal maar het is lastig filmpjes kijken.
Kan ik dit in windows 7 -pro ... Lees meer