Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-10-2005 14:21:21
Voeding & Gezondheid

Eten van veel groene groente schadelijk?

Nitraat komt in sommige groenten voor: met name in bladgroente als andijvie, postelein, sla en spinazie, maar ook in bieten, spitskool, chinese kool en bleekselderij. met name kasgroenten zijn rijk aan nitraat, omdat de lichtkwaliteit in de kassen minder is dan buiten, in het veld. nitraat kan zowel buiten het lichaam als in het lichaam zelf worden omgezet in nitriet; dit gebeurt onder invloed van bacterien. nitriet veroorzaakt een zuurstoftekort. verlepte groente (bacterie werking) en opgewarmde groenten kunnen veel nitiet bevatten. nitraat wordt niet onschadelijk gemaakt door verhitting. vandaar dat variatie belangrijk is. geen enkel voedingsmiddel, in dit geval groente, kan ons elke stof leveren die we nodig hebben. bovendien is er zoveel om uit te kiezen dat je de ogelijkheid hebt om voor variatie te kiezen. een goede tip is ook om groenten te kopen van het seizoen.