Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 22-09-2016 13:50:34
Auto & Vervoer

Defecte fiets marktplaats

Hallo fietsvraag , 

op marktplaats.nl kunt u tweedehands producten kopen en verkopen. bij kopen en verkopen via marktplaats is er meestal sprake van een koop tussen particulieren. dit betekent dat de regels vanuit de wet, die gelden als u iets koopt bij een bedrijf, niet van toepassing zijn. wel geldt dat de verkoper juiste informatie moet geven over het product en de koper onderzoek moet doen naar het product. u kunt bij een slechte koop uiteraard de verkoper aanspreken en proberen het product terug te sturen en uw geld terug te vragen. de verkoper is hiertoe niet altijd verplicht.

gekocht : via marktplaats , gekocht product is defect of ziet er anders uit .


als u iets koopt via marktplaats, koopt u dat meestal bij een particulier. u heeft dan niet dezelfde garantie als bij een aankoop bij een bedrijf. u heeft wel recht op het product, zoals de verkoper het heeft omschreven in de advertentie of u erover heeft verteld.
 
als de verkoper heeft gezegd of de indruk heeft gewekt dat het product goed functioneert, moet het product daar ook aan voldoen. u heeft als koper ook een onderzoeksplicht. dat betekent dat u zelf ook het product moet controleren. u kunt dan zelf zien of het product inderdaad werkt. het kan daarom ook verstandig zijn een product op te halen in plaats van te laten opsturen.


hetzelfde geldt voor een product dat er anders uitziet dan in de advertentie. dat betekent dat als de verkoper in zijn advertentie aangeeft dat het een ‘nieuw’ product is, het product er ook nieuw uit moet zien en niet gebruikt. belooft de verkoper een merkartikel? dan mag het niet namaak zijn.


wat kan ik doen?

als uw aankoop defect is of ziet er anders uit dan u mocht verwachten dan kunt u de verkoper aanschrijven dat u alsnog het product wilt ontvangen zoals dit ook is aangegeven in de advertentie. indien dit niet gebeurt, kunt u vragen om uw geld terug. u kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief van dehttps://www.consuwijzer.nl/voorbeeldbrieven/dwaling/voorbeeldbrief-vernietiging-overeenkomst-wegens-dwaling" target="_blank"> consuwijzer. het wordt een probleem als u niet voldoende gegevens heeft van de verkoper of als de verkoper u het geld niet wil teruggeven.


en dan?
het hangt van uw situatie af of u hierna nog iets kunt ondernemen. vaak gaat het om te kleine bedragen om nog iets te kunnen doen of heeft u niet de (juiste) contactgegevens van de verkoper. heeft u vragen of u in uw situatie nog iets kunt doen? neem dan https://www.juridischloket.nl/over-het-juridisch-loket/contact" target="_blank">contact op met het juridisch loket 

verkocht : via marktplaats , koper zegt dat product defect is of er anders uit ziet .

 als u als verkoper tegen de koper heeft gezegd dat het product goed functioneert, moet het product daar ook aan voldoen. dit is de informatieplicht die een verkoper heeft. hetzelfde geldt als een onderdeel stuk is. u moet dit dan melden. u moet het ook melden als het product of een onderdeel anders werkt dan de koper mag verwachten. ook als u in uw advertentie meldt dat het product 'nieuw' is, mag de koper een nieuw product verwachten. de koper gaat er namelijk van uit dat de informatie in de advertentie juist is.


 
de koper heeft daarnaast wel een onderzoeksplicht. dit betekent dat de koper het product zelf ook moet controleren. is de koper van mening dat u zich niet heeft gehouden aan de informatieplicht? dan moet de koper dit in eerste instantie bewijzen.


wat kan ik doen?

als de koper kan aantonen dat het product al stuk was toen u het verkocht, dan moet u alsnog een werkend product aanbieden of het geld teruggeven aan de koper. hetzelfde geldt voor een product dat anders is dan in de advertentie staat beschreven. de koper zal in eerste instantie moeten bewijzen dat de informatie uit de advertentie niet juist is. dus dat u iets anders heeft opgestuurd, dan dat er in uw advertentie stond. of dat het product er anders uit ziet dan u had afgesproken.


indien de koper contact met u opneemt, kunt u in overleg proberen tot een oplossing te komen. heeft u vragen of u in uw situatie iets kunt doen? neem dan https://www.juridischloket.nl/over-het-juridisch-loket/contact" target="_blank">contact op met het juridisch loket 

 bron :  juridisch loket.nl