Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 17-04-2017 20:48:00
Vrije tijd & Tuin

Bouwen op de erfgrens

Dat u van de gemeente een vergunning hebt gekregen om op de erfgrens te bouwen, maakt niet dat uw aanstaande buren hier akkoord mee moeten gaan. nog afgezien daarvan, als u op de erfgrens bouwt, zou die muur mandelig worden, dus gezamenlijk eigendom van u en de buren.

maar vaak staat in koop/aannemingscontracten voor nieuwbouw een clausule dat de kopers bij voorbaat akkoord gaan met het feit dat buren meteen een uitbouw of iets dergelijks laten zetten op de erfgrens en daar geen bezwaar meer tegen kunnen maken.

dus kijk uw contract na op die clausule. 

ik begrijp niet waarom u, als u niet op de erfgrens bouwt u daar een meter uit moet blijven. wordt de uitbouw wellicht heel groot?

misschien kan de aannemer bemiddelen? met bijvoorbeeld het verhaal dat als zij later ook ern uitbouw willen, ze alvast een muur hebben.

lees ook hier, naar beneden scrollen.

https://www.juridischloket.nl/wonen-en-buren/buren/erfafscheiding" target="_blank">https://www.juridischloket.nl/wonen-en-buren/buren/erfafscheiding

of lees hier. bron bouwrecht.  in nederland hebben we gescheiden beoordelingstrajecten bij bouwaanvragen. privaatrechtelijke belemmeringen spelen geen rol bij de verlening van een bouwvergunning (zie voor de uitzonderingen hieronder). als uw plan voor bijvoorbeeld een dakterras past binnen de voorschriften van het bestemmingsplan, moet de gemeente u een bouwvergunning verlenen. dat is onder meer het geval als het dakterras zich bevindt binnen de voor- en achtergevelrooilijnen. hoewel u dan een bouwvergunning hebt, kunnen de buren toch vorderen dat u de 2 meter grens in acht neemt. uiteraard zal de gemeente u bij het verlenen van de bouwvergunning wijzen op de regels in het burgerlijk wetboek, afdeling burenrecht.