Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 30-10-2006 10:13:14
Auto & Vervoer

Aanlengen van benzine met 10% ethanol.

beste hammond,


ethanol heeft een hogere octaangetal wat er op neer komt dat er meer energie voor nodig is om het te laten ontbranden.


omdat de houdige motor van u hier niet is op aangepast zoals onstekingtijdstip en compressieverhouding etc. geeft het geen voordelen. maar als dit allemaal wel in juiste verhoudingen heeft voor het ontbranden van ethonaal is vermogenwinst haalbaar.


ook is ethanol agressiever dan benzine t.o.v kunstof of rubber afdichtingen waardoor verouderingproces matriaal versnelt wordt.


de temperatuur in de verbrandingruimte gaat ook omhoog en daardoor zullen bij een niet aangepaste motor de kleppen en zittingen sneller slijten.


men rijdt en brazilie en zweden al enige tijd op bio-ethanol de e-85 dat is 85%ethanol en 15% benzine. de 15% is toegevoegd om goede koudestart van motoren te garanderen. alleen zijn de motoren van deze voertuigen ook aangepast op het rijden op ethanol. zoals het motormanagement en kunstofleidingen en pakkingen van andere kwaliteit etc.


bio-ethanol heeft voordelen voor het milieu maar ja we wonen in nederland  en die stimuleert de consument niet op zijn portomonee en daardoor stimulieren zij ook geen beter milieu.


in zweden rijden al veel auto's op e85 naar mijn weten al meer dan 1000 pompstations waar dit te verkrijgen is. het milieu wordt gestimuleerd door de brandstof betaalbaar te houden gelijk of minder dan benzineprijs, gratis parkeren voor auto,s op ethanol, belastingtechnisch voordeel aanschaf nieuwe auto op ethanol. dit zijn nog eens matregelen die op zich zelf staan.


een beter milieu begin bij jezelf!


ik wijk hiermee een beetje af van uw vraag misschien maar het is verstandiger om niet op ethanol te gaan rijden als de motor of auto technisch niet is aangepast om op ethanol te rijden.


vriendelijke groet