Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-06-2007 23:33:24
Voeding & Gezondheid

Vis in blik even gezond?

een toevoeging op het goede antwoord van read:


"dan gaat het om omega 3-6-9 vetzuren en dan vooral de omega 3 vetzuren"


naast de omega 3-6-9 vetzuren, bestaan er ook andere omega vetzuren, voorbeelden hiervan zijn het omega 7 of omega 11 vetzuur, deze zijn alleen veel minder bekend. omega 3 is inderdaad het belangrijkste vetzuur omdat (bij de meesten) het menselijk lichaam zelf geen omega 3 vetzuur kan aanmaken, terwijl we -gezien vanuit ons westers voedingspatroon-, veel meer omega 3 vetzuur zouden moeten binnenkrijgen t.o.v. de hoeveelheid omega 6 vetzuur wat we binnenkrijgen. een goede verhouding van innname omega 3 - omega 6 vetzuur is dus belangrijk.


veel minder belangrijk is het omega 9 vetzuur. dit vertzuur heeft geen effect of invloed op de verhouding omega 3 - omega 6 vetzuur in ons lichaam. omega 9 heeft (net als de andere vetzuren die ik daarnet noemde) enkel effect op de 'grote balans'; die van de hoeveelheid mov ten opzichte van de hoeveelheid vv in ons lichaam.


het is dus niet zo dat de de vetzuren omega 3-6-9 de belangrijksten van allemaal zijn; omega 3 (en de verhouding met omega 6) is inderdaad belangrijk, maar omega 9 is een stuk minder belangrijk in ons lichaam. de reden waarom toch al die visoliefabrikanten kiezen voor een 3-6-9 supplement, laat zich raden; het bekt lekker en kan zodoende goed worden verkocht.


tot slot meld ik dat levertraan geen goede optie is om de meervoudig onverzadigde vetzuren binnen te krijgen (dit werd wel gemeld -niet door read overigens-). levertraan staat bol van de (vetoplosbare en potentieel toxische) vtaminen a en d en kan bij een overdosis ernstige gezondheidsklachten te weeg brengen.


groet richard