Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-02-2008 00:04:10
Voeding & Gezondheid

Grote en kleine electrische schokjes bij aanreiking van metalen deurknoppen o.a.

Dag minetje,

voor mijn werk heb ik veel met statische elektriciteit te maken gehad.

de oorzaak is altijd een (te) lage relative luchtvochtigheid. vaak in combinatie met kunststoffen. het zijn echt tienduizenden volts die er door wrijving opgewekt worden, maar doordat er praktisch geen stroom loopt, er zit geen vermogen achter, is het ongevaarlijk. tenzij je van schrik door de schok een hartstilstand krijgt. maar dan was je bij een andere gelegenheid die niets met statische elektriciteit te maken heeft je ook dood geschrokken;-)

maar het is een nare ervaring, zo'n schokje.

wat kun je er tegen doen:
zorgen dat de rel.luchtvochtigheid in het vertrek/huis omhoog gaat.
het snelst gaat dat met een liter of wat water over de vloer (bedekking) te sprenkelen. pak een halve emmer water en sprenkel die over de vloer door met de hand steeds wat uit de emmer te nemen te vissen en die over de vloer uit te waaieren.

een meer elegantere manier is duurder en duurt iets langer: schaf een luchtbevochtiger aan, het liefst eentje met een hygrostaat. zorg dat deze bevochtiger gevuld blijft met water en het apparaat zorgt dat de rel. luchtvochtigheid op het ingestelde peil blijft.

bij de volgende methoden dient u eigenlijk te beschikken over een goede (haar)hygrometer. zoiets zit ook in een hygrostaat.

ook kan het, als u een brandende kachel in de kamer heeft, zoals wij, daar de hele dag een ketel water op zetten. er verdampen dan ook liters per dag, maar kost geen elektra.
bij cv-radiatoren kunt u een paar verdampingsbakjes (blokker, hema, v&d) aan elke radiator hangen, maar die worden gauw vergeten bij te vullen.
heeft u vloerverwarming dan bent u aangewezen op sprenkelen of een verdamper.
veel planten in de kamer hebben ook een positief effect om de luchtvochtigheid te verhogen. planten bespuiten met een vernevelings
plantenspuit helpt ook. als er maar liters verneveld worden.

de hygrometer vertelt u wat de rel. luchtvochigheid is. houd de vochtigheid in de buurt van de 60-70 %. u voelt uzelf hier ook prettiger bij. b.v. minder last van gebarsten huid/lippen, droge hoest/ogen, stof enz. onder de 50 % mag u problemen gaan verwachten met statische elektriciteit.

heeft u al een hygrometer dan is deze te ijken: maak een theedoek kletsnat, druk het vocht eruit tot deze niet meer lekt. wikkel de hygrometer in de doek en laat ze een uur liggen. de meter moet dan 100% aanwijzen. bij meer of minder is deze bij te stellen met een stelschroefje aan de achter- onder- of bovenzijde. leg ze na bijstellen nogmaals een uur in de doek om te zien of de aanwijzing juist is.

heeft u na dit bevochtigen nog wat last, denk dan aan uw kunststof kleding en vloerbedekking/laminaat. vermijd dit zoveel mogelijk.
er is vloerbedekking waar een metaaldraad mee is ingeweven. deze draad is aan een aardleiding te leggen. erg duur.

succes met de aangedragen oplossingen.

hardware error man.