Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

he
herbie59 - 09-06-2008 23:32:51
Auto & Vervoer

Elektrische fiets van de aldi voor 699

Nou, om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen...
wij hebben er eentje gekocht !!! (weliswaar in duitsland, maar er zit geen enkel verschil tussen de duitse en nederlandse fiets)

samengevat: een prima fiets, voor een zeer scherpe prijs...

want: om te beginnen met de motor, de voorwielaandrijving voelt prima aan en stuurt absoluut niet zwaar. de motor zelf is van uitstekende, gerenomeerde kwaliteit en je vind dezelfde motor ook in (veel) duurdere modellen.

de aandrijving kent 2 standen e: economic, hetgeen betekent dat er tijdens het fietsen een constante trapondersteuning merkbaar is, die bij meer dan 16 km/h uitschakeld. in concreto levert deze instelling de minste ondersteuning en is bijv. aan te raden bij weinig accucapaciteit of bij vlakke weg zonder tegenwind.
de tweede stand is m: maximum power. dit betekent dat je de mate van trapondersteuning kunt doseren (met een soort "gashandle" op het stuur, gelijk een brommer) je hebt nu een duidelijk sterkere trapondersteuning die meewerkt tot maximaal 25km/h. ook steile, zuid-limburgse heuvels zijn nu fluitend te nemen... op de vlakke weg kost fietsen dus nu absoluut geen enkele moeite meer (wanneer je het "gas" helemaal open draait). dit vergt natuurlijk het meeste van de accu. tussen beide standen kan al fietsend gekozen worden met een simpel schakelaartje op het stuur. de motor maakt een uiterst zacht, slecht moeilijk hoorbaar geluid.

de versnellingen zijn zeer accuraat en aangenaam te kiezen, het enige nadeel is dat de keuze schakelaar links op het stuur zit (vanwege het "gas" aan de rechterkant) en dat is even wennen.
de versnellingsnaaf krijgt in div. testen goede reviews

schakelen en trapondersteuning bedienen kan beide tegelijk zonder het stuur los te hoeven laten.

de remmen: weliswaar niet geheel uit roestvrij materiaal, maar goed te doseren en krachtig genoeg. op beide handremmen zit een schakelaar die ervoor zorgt dat de stroom naar de motor onmiddelijk onderbroken wordt wanneer men remt, daardoor kun je niet in een gevaarlijke situatie van een doordraaiend voorwiel terechtkomen.
naast de beide handremmen heeft de fiets ook een terugtraprem, die overigens niet heel krachtig is. helaas kent de fiets hierdoor geen vrijloop van de trappers achteruit, hetgeen lastig kan zijn met opstappen en wegrijden.

accu: zoals al eerder opgemerkt een prima li-ion accu die zowel op als los van de fiets op te laden is. de accu is op slot wanneer de contactsleutel uit het slot is, zodoende kan hij niet snel gejat worden.
de oplader is van het "smart"-type,  d.w.z. je ziet aan de veranderende kleur van het ledje wanneer de accu vol is ( max. circa 6 uur) en kan daarna gewoon aangesloten blijven, de oplader gaat automatisch "druppel-laden" bij een volle accu. de oplader maakt een zacht zoemend geluid vanwege de ingebouwde ventilator/

banden, wielen, verichting en afwerking: absoluut gelijk aan een fiets die pakweg 300 euro duurder is (of zelfs meer dan dat). ik ga er zelfs van uit dat bij gedegen onderhoud en verzorging deze fiets héél lang meegaat...

nadeel:  de fiets wordt zonder slot geleverd, dus reken wel nog circa 40 euro voor een goed slot...

maar: zonder dat ik aandelen bij de aldi heb, of een onredelijke of partijdige sympatie voor deze keten, denk ik dat ze het toch maar weer geflikt hebben... ze leveren een basic, no nonsence electro bike voor een prijds die echt 300 euro lager ligt dan vergelijkbaar...
(in feite wordt dezelfde fiets ook onder andere merknamen uitgebracht en dan voor prijzen tussen 899 en 1099 euro op internet aangeboden)

concluderend kan ik alleen zeggen dat het voor ons een goede keus was. daarnaast denk ik dat de vorige schrijvers hier en daar appels met peren vergeleken en eisen stellen die voor zo'n bedrag absoluut niet te leveren zijn...