Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-11-2004 13:51:02
Voeding & Gezondheid

Eieren bewaren

zoals in 1 van de reacties staat is de houdbaarheidsdatum die op de eieren staan gekoppeld aan de bewaaromstandigheden. indien er op de doos staat dat je onder de 7 c moet bewaren, garandeerd de producent dat die eieren tot de datum op de doos aan hun kenmerkende eigenschappen zullen voldoen. overigens behoort bij die kenmerkende eigenschappen een besmettingsrisico met salmonella, al is dat momenteel 1 ei op de zoveel duizend eieren. dat risico blijft, in de koeling of er buiten bewaard, hetzelfde. indien je de eieren warmer bewaard zullen de betreffende eieren de tht-datum in principe niet halen en vervalt de garantie van de producent. een "mits/dan" garantie.
dan de vraag over de kwaliteitsachteruitgang van eieren in de koeling. in een koelkast wordt altijd vocht aan de producten ontrokken en bestaat de kans op zogenaamde "tainting": de overdracht van geur tussen producten. tainting is te voorkomen door de producten die een nadrukkelijke geur afgeven in afgesloten bakjes te bewaren en de koelkast regelmatig schoon te maken (koelkastgeur). het uitdrogen van eieren is niet te voorkomen en verloopt sneller in de koelkast dan bewaard erbuiten op een koele plaats. de eierschaal is permeabel en geeft vocht af aan zijn omgeving, waardoor naarmate het ei ouder is in de bovenkant van het ei de "luchtkamer" steeds groter wordt. een ei wat erg oud is kun je daarom ook herkennen door deze in water te leggen. indien het ei rechtop gaat drijven is deze al aardig aan de leeftijd.
waar de eieren te bewaren hangt daarom af van je gebruikpatroon:
- regelmatig verbruik: bewaar ze erbuiten en hou er rekening mee dat de eieren de tht-datum niet halen, maar je voorkomt indrogen dus kwaliteitsverlies.
- laag verbruik: bewaar ze in de koelkast, de eieren kunnen vaak nog ruim na de tht-datum worden gebruikt, maar de kwaliteit van de eieren loopt door het indrogen wel terug.