Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

el
elisabethvr - 20-09-2009 15:02:20
Voeding & Gezondheid

Simvastatine

€¢ uit de finse multifactorial study, waarbij de cholesterolspiegel van meer dan 2000 personen werd gemeten, kwam een hartinfarct drie keer zo vaak voor onder de proefpersonen die met cholesterolverlagende middelen waren behandeld. verder waren er ruim dertig procent meer sterfgevallen dan in de onbehandelde groep.
• bij de helsinki heart study (1987; 700 proefpersonen) bleken de dodelijke bijwerkingen van cholesterolverlagende middelen 40 procent hoger te zijn dan in de controlegroep. in 1993 leverde een tweede onderzoek een percentage van zelfs 50 procent op.
opvallend was de toename (43 procent) van de sterfte aan kanker onder invloed van cholesterolverlagende middelen.
• ook bij de framingham study met 4500 proefpersonen bleek bij behandeling met cholesterolverlagende middelen een aanzienlijke toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker.
• tijdens de clofibrat study, waaraan 1000 proefpersonen meededen, ontdekte men eveneens 'een schrikbarende stijging van het aantal sterfgevallen door kanker'!
• het amerikaanse national heart, lung and blood institute deed een onderzoek van enkele tientallen jaren met 650.000 proefpersonen. er bleek geen invloed van cholesterol op de ontwikkeling van arteriosclerose of een hartinfarct. wã©l bleek: hoe hoger de cholesterolspiegel, hoe geringer de kans op kanker en hoe kleiner het aantal sterfgevallen als gevolg van andere aandoeningen.
wijd verbreide misverstanden, die de aandacht vragen:
• er bestaat maar ã©ã©n soort cholesterol. er kan niet worden gesproken van 'goed' of 'slecht' cholesterol. ldl en hdl zijn gã©ã©n cholesterol maar eiwitten (proteã¯ne) die cholesterol vervoeren. het zogenoemde hdl-lipoproteã¯ne zorgt voor het transport naar de lever van het met het voedsel opgenomen cholesterol. het cholesterol wordt daar gebruikt voor de vorming van de noodzakelijke galzuren. het ldl-lipoproteã¯ne brengt het door de lever gemaakte cholesterol (ruim 80% van alle cholesterol) naar de biljarden lichaamscellen, die het nodig hebben voor hun groei en de vele functies.
• voeding kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor een stijging van de cholesterolwaarden. de door voeding
bewerkstelligde schommelingen zijn maximaal 5 procent. bovendien grijpt de lever bij een verhoogde of verlaagde cholesterolopname ogenblikkelijk in door de eigen productie van cholesterol te verlagen respectievelijk te verhogen.
• een binnen bepaalde families verhoogd cholesterol, gekoppeld aan het veelvuldig voorkomen van hart- en vaatziekten, zoals we zo vaak horen, is volkomen uit de lucht gegrepen. cholesterolafzettingen in de bloedvaten ontstaan pas in het eindstadium nadat andere organen zijn verzadigd. onzin dus om te veronderstellen en te beweren, dat cholesterol bij zoveel mensen de bloedvaten zou aantasten. professor hartenbach heeft tijdens honderden operaties bovendien vastgesteld, dat het percentage cholesterol in arteriosclerotische plaques (verkalkte lagen) in bloedvaten, slechts 1 procent bedraagt.