Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edwardus
edwardus - 25-09-2009 19:48:07
Computers & Telefonie

Ip-adres is niet privé?

Laat is ook nog even wat realiteitszin proberen toe te voegen.

een forum-site of een site waar je anderszins berichten kunt plaatsen zoals van een krant, slaat bij elk bericht een ip adres op. dat kun je een beetje zien als het nummerbord van een auto, of een huurauto, als je daar toevallig mee reed. met dien verstande dat een nummerbord via de rdw door een bevoegde instantie kan worden gekoppeld aan een eigenaar. net zo kan een ip adres via de provider worden gekoppeld aan een persoon op wiens naam de internetverbinding geregistreerd is.

wanneer je nu bijv. door een flitspaal wordt geflitst, kan justitie o.b.v. de rdw informatie de eigenaar van het kenteken een nota sturen. op dezelfde wijze kan de beheerder van een forum-site berichten van een bepaald ip adres tegenhouden, omdat er eerder van datzelfde ip adres ongewenste berichten kwamen.

het ip adres is het adres van je internetverbinding (niet per se van een pc).

het registeren van het ip adres is op zich toegestaan, het is publieke informatie in de zin dat je browser aan elke website die je bekijkt, het ip adres doorgeeft.

op een forum-site word je meestal ook geregistreerd m.b.v. een email adres. de beheerder van een forum kan dus zowel o.b.v. een email adres als het ip adres de afzender registreren. die beheerder heeft uiteraard geen toegang tot je email, hij kent slechts het adres.

overigens is het niet zo moeilijk om een ander ip adres aan te nemen voor het bezoek van die krant, maar daar ga ik maar niet verder op in, het is de beheerder toegestaan z'n reglement na te leven.