Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 31-12-2009 02:49:31
Computers & Telefonie

Gratis internet beveiliging

Wat is dat toch voor vreemd idee dat sommigen hebben dat betaalde pakketten per definitie beter zouden zijn? maar goed... er zijn inderdaad heel veel uitstekende gratis pakketten die allemaal uitstekend hun werk doen.

je hebt minimaal drie beveiligingslagen nodig in windows:

antiviruspakket - heel veel keuze: avira, avast en avg zijn de meestgebruikte en voldoen uitstekend. slechts één antiviruspakket installeren, want als je meerdere installeert, kunnen die elkaar bijten. bovendien vertragen ze dan je systeem wel heel ernstig.

anti-spyware - gebruik hier een combinatie van twee of drie pakketten; wat de ene niet vindt, vindt de andere weer wel. goede keuzes zijn mbam, spybot s&d, spyware doctor.

firewall - windows heeft zelf al een - tamelijk spartaanse - firewall ingebouwd. er zijn echter ook firewalls die wat meer luxe bieden en wat beter af te stellen zijn. comodo is een uitstekende keuze.
wat betreft de firewall nog wel één waarschuwing: de goede werking van een firewall staat of valt met hoe jij als gebruiker ermee omgaat. als het ding een waarschuwing geeft en jij klikt dan gewoon automatisch op 'toestaan', dan kun je de firewall net zo goed achterwege laten. je zult heel goed moeten opletten welk programma er precies contact met het internet wil.

microsoft security essentials blijkt ook een goed pakket te zijn, trouwens. daarin zit niet alleen een virusscanner, maar ook een malwarescanner.

de zwakste schakel qua veiligheid zit helaas nog steeds tussen toetsenbord en stoel...

overigens zie ik in mijn omgeving steeds meer mensen overstappen naar linux, meestal ubuntu. ik promoot dat ook nogal. zeker diegenen die eigenlijk alleen maar een beetje rondsurfen op het internet, wat mailen en af en toe een office-toepassing (tekstverwerking, spreadsheets, presentaties) nodig hebben, nu en dan een muziekje of een filmpje willen bekijken, kunnen met linux prima uit de voeten.
het is niet zo flashy als windows, maar wel veel veiliger (er zijn gewoon geen virussen of malware bekend) en het vraagt minder van je systeem (dus sneller).
toegegeven: je zult er even aan moeten wennen, maar dan heb je officieel gratis en voor niks een heel compleet, zeer stabiel en veilig computersysteem.