Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 05-02-2010 09:59:14
Auto & Vervoer

Groot onderhoud + 4 banden vervangen

Uitlijnen is iets heel anders dan uitbalanceren.

bij het omleggen van een band om een velg moet de velg uitgebalanceerd worden. dit gebeurt door het wiel op een aparte machine te installeren en rond te laten draaien. dan blijkt of er bij het draaien afwijkingen zijn, bijv. door het ventiel. op die plek is het wiel zwaarder (door het ventiel). dat moet gecompenseerd worden door op een andere plaats ook een verzwaring te plaatsen om het geheel in evenwicht te brengen.

je kunt het vergelijken met het centrifugeren van een wasmachine, waar in de trommel een deel van de was samengeklonterd is. de trommel gaat dan bij het centrifugeren bonken (tegen de wand aan klappen op de plaats waar de "klont" zit). de middelpunt vliegende kracht is sterker op de plaats van de klont.

het uitbalanceren moet oor alle nieuw gemonteerde banden op een velg per stuk apart gedaan worden voordat de banden op de auto gezet worden.

dit is een wezenlijk onderdeel van van monteren van banden op velgen.

uitlijnen is iets heel anders. een auto behoort op een vlakke rechte weg zonder te sturen rechtuit te rijden. dat heet in het spoor blijven. de slijtage van de banden geschiedt dan gelijkmatig en niet bijv. aan 1 zijde van de band meer dan aan de andere zijde. is dat wel het geval dan staat het wiel ietsje scheef.

blijft een auto niet in het rechte spoor rijden, dan moet de auto uitgelijnd worden. de stelmogelijkheden (beperkt) worden benut om de wielen in een recht spoor te krijgen. dat gebeurt dus als de wielen onder de auto zitten.

nieuwe banden betekent: altijd uitbalanceren, maar niet uitlijnen.

hadden uw oude banden een niet gelijke slijtage?

vladja