Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 06-07-2010 03:09:53
Huishouden & Energie

Kroonsteentjes

@freya heeft voor een groot deel gelijk in de eerste reactie, maar wat mij betreft heb ik meer vertrouwen in de schroef-verbinding (als je die goed stevig aandraait) dan die ellendige schuif-lasdoppen die tegenwoordig in de mode zijn.
als er èrgens slecht contact kan optreden en ook (proefondervindelijk vastgesteld!) ècht optreedt, dan is het met die schuif-lasdoppen.
in frankrijk is het werken met schroef-"kroonsteentjes" in de lasdozen (die ook vaak veel groter zijn dan bij ons in nl) de norm, en eerlijk: ik zou willen dat dat ook hier de norm was. maar: goed aandraaien die schroeven.

heel goed - maar lastig aan te brengen en zeker niet makkelijk "even los te koppelen" waren de oude lasdoppen, die je stevig in elkaar draaide, om vervolgens de kunststof dop eraf te draaien om te zien of de koper-adres wel enkele mm uit de spiraal staken.
uiteraard mag je "kroonsteentjes" nooit open-en-bloot toepassen - ook niet voor tijdelijke verbindingen - maar alleen in goedgekeurde armaturen of andere toepassingen. en dan: isolatieband eromheen - da's vrágen om ongelukken. doe dat alsjeblieft nooit!

wel eens van de ip-zônes gehoord? hoe dicht bij water-toepassingen mag he armaturen e.d. van bijv. ip44 toepassen? dus niet in de buurt van het bad of de wastafel. en in die ip-klassificatie is verwerkt hoe de bedradig daarbinnen moet zijn aangebracht. trekontlasting, ev. pe (protective earth) en al dat soort aspecten komen daarbij aan de orde. als je je daaraan houdt, kan je indien toegestaan heel veilig "kroonsteentjes" toepassen.

@freya heeft m.i. ongelijk als hij zegt dat de soldeerverbinding het veiligst is. wèl is het veilig om de adertjes van litze-draad (draad die bestaat uit veel heel dunne draadjes, om zo een soepel snoer te bereiken) te vertinnen.
een groot gevaar van de in-elkaar-gedraaide litze-draadjes is dat er één van uitsteekt en aanrakingsgevaar of kortsluiting (of contact met de behuizing en de fase-draad!) kan veroorzaken. en wat ik altijd zeg: "koper is hartstikke mooi, maar ik wil het niet kunnen zien in de elektrische installatie. dus: de isolatie moet tot in het aansluitpunt (geschroefd of geklemd) worden geschoven. èn uiteraard: alle litze-draadjes moeten onder de schroef zitten."