Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 06-07-2010 09:36:18
Huishouden & Energie

Kroonsteentjes

Ploef, klopt geheel, inderdaad aanvullend vertinnen kan zeker, wel door iemand die echt kan solderen. zoals bij alle stroom aansluitingen, bij twijfel niet doen en zeker niet op een wiki of iets dergelijks gaan zoeken, nul garantie dat het goed is, simpeler en zeker is de voorgeschreven nen normen, de nen 1010 staat zo? beetje alles in wat een thuis klusser moet weten.
daar lezend is het in een huis ( geen lastoestanden in de garage etc.) installatie de kroonsteen toegestaan (en dus verzekerd) bij de eingebruiker van een aansluiting. kort gezegd de overgang van de massieve (vdd) draad in de lasdoos naar een felxibele (heleboel dunne draadjes) draad van bijvoorbeeld de lamp of de vast aangesloten wasmachine in de badkamer. ruim passende kroonstenen met het liefts de ( ja wat duurdere) klemplaatjes er in . goed kijkend zit er een plaatje tussen de schroef en de draad. vertinnen kan zeker zie boven, bij de wat grotere vermogens (1500 watt en hoger) is de eind huls aan te bevelen.
kroonstenen dienen altijd in een lasdoos of een daarvoor geschikte behuizing te zitten. nooit aftapen .
de spanning ( inhuis 230 volt) maakt niet uit de verbinding moet goed zijn, ook de 230 en 380 volt lasmof (de aftakking voor in de grond) is er met de bekende kroonsteen.
let er altijd op dat bij een geaarde aansluiting de aarde draad iets langer is dan blauw/zwart/bruine draad. dan kan in geval van falende trekontlasting of ongeval met een apparaat de aarde het langst verbonden blijven.

wees voorzichtig en de klussers, zorg dat de zekering er uit is, uit staat en niet iemand per ongeluk de spanning er weer op zet, zekering / sleutel meterkast in de zak houden. bij twijfel vraag een installateur, er is meestal wel iemand in de kennissen kring die een monteur kent en de nen 1010 kent/kan inzien