Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ju
julia79 - 14-07-2010 23:03:25
Geldzaken & Recht

Huursubsidie en inwonend kind

Even voor de duidelijkheid:
1)
met een bijstanduitkering (wwb) is het niet zo dat ouder en kind als één gezin worden gezien en dus samen moeten doen met één uitkering. wel is het zo dat als een volwassen kind met inkomen bij (een van) zijn ouders gaat wonen, er in een uitkeringssituatie zoals de bijstand verwacht wordt dat het kind bijdraagt in de kosten. de gezamenlijke lasten van wonen en leven (huur, gas, water, elektra, voedsel en dergelijke) kunnen worden gedeeld. dat is ook zo als men met anderen, bijvoorbeeld vrienden, familie of anderen samenwoont.
woont men met 2 personen op 1 adres en is er geen sprake van ouder-kind, dan kan dit voor de bijstand gezien worden als één "echtpaar" en kan er een gehuwdenuitkering worden verstrekt. de term echtpaar of gehuwden heeft niets te maken met een liefdesrelatie of het stereotype man-vrouw-relatie. het kan ook twee broers, twee vriendinnen, oma & kleinzoon of een andere combinatie zijn.

2)
in het geval van een echtscheiding zal een rechter nooit het volledige maandsalaris van de man aan de vrouw toewijzen. want zoals in eerdere reacties ook al gezegd; je moet zelf ook nog kunnen leven. mocht de vastgestelde alimentatie te hoog zijn, bijvoorbeeld omdat het inkomen van de man is gedaald, dan kan opnieuw vastgesteld worden wat dan wel een redelijke alimentatie is. het is niet in het belang van beide partijen als de man krom moet liggen voor de alimentatie en hierdoor zelf in de schulden belandt. want dan zal er nog geen alimentatie betaald worden.

huurtoeslag: er wordt gekeken naar alle bewoners/ingeschrevenen op dat adres en naar hun inkomen. met uitzondering van mensen zonder zelfstandige woonruimte (kamerhuurders).
zorgtoeslag: er wordt gekeken naar het individuele inkomen of het inkomen van de toeslagpartners tezamen. ik neem aan dat de situatie tijdelijk is en je dus geen toeslagpartner van je moeder bent.
gemeentelijke belastingen: een aantal belastingen zijn per woning berekend en een aantal per bewoner. bij een 5-persoonshuishouden wordt er nou eenmaal meer afval geproduceerd en wordt het riool meer belast dan bij een 1-persoonshuishouden. dus is het niet meer dan fair om dit door te berekenen.