Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

li

Lijfrente afkopen

Voor ts vast te laat, maar ter lering ende vermaeck, voor mensen die googlen en hier terecht komen. beide antwoorden hierboven zijn niet volledig. het antwoord van krieties was in 2009 al achterhaald.
of de afkoop van de lijfrenteverzekeringen nadelig is, is in dit geval afhankelijk van het al dan niet in aftrek brengen van de betaalde premies.
indien geen premies in aftrek zijn genomen, en de polis minder waard is dan de inleg, dan is de afkoop belastingvrij. dit is niet in de wet geregeld omdat in de wet een minimumwaardering van de betaalde premies geldt, maar er is een beleidsbesluit waarin dit in het voordeel van de belastingplichtige uitvalt.
de minimumwaardering zoals die door krieties wordt aangehaald, is momenteel vervangen door het minimaal te stellen op de betaalde premies. voor 2011 geldt overigens naar alle waarschijnlijkheid weer het minimum van de in aftrek gebrachte premies.
neem voor afkoop altijd contact op met de belastingdienst om de fiscale gevolgen te overzien!