Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 18-10-2010 01:15:17
Computers & Telefonie

Aansluiten wasmachine in badkamer

[quote=hrdwerrorman schreef op maandag 18 okt 2010, 00:33]
de opmerking van de contrastekker raakt helemaal kant noch wal. de combinatie stekker en contrastekker in elkaar heet al een eeuwigheid stopcontact en is in een badkamer niet toegestaan.

waarom wordt het dan overal toegepast?

daarbij: die combinatie is in zone 3.

volgens de norm mag dan wel degelijk een dergelijke situatie bestaan.

[quote]
besturingen en beveiligingstoestellen, schakelaars, scheiders en wandcontactdozen mogen niet worden toegepast in de zones 0, 1 en 2. trekschakelaars mogen in de zones 1 en 2 toegepast worden, mits ze volledig uit niet geleidende materialen zijn opgebouwd.

in zone 3 mogen wandcontactdozen worden toegepast. de wandcontactdozen moeten dan wel voldoen aan één van de volgende 3 voorwaarden:

elke wandcontactdoos moet afzonderlijk worden gevoed door een beschermingstransformator, waardoor een veilige scheiding van de stroomketens (s-ketens) ontstaat.
de wandcontactdozen moeten worden gevoed door een selv-keten (safety extra-low voltage) waarvan de grenswaarde van de aanrakingsspanning onder normale omstandigheden gelijk is aan 50v bij wisselspanning en 120v bij gelijkspanning (zonder rimpel).
de wandcontactdozen zijn beveiligd door een aardlekschakelaar met een nominale aanspraakstroom van maximaal 30ma.
voor al het overige elektrische materieel gelden, indien ze niet gevoed worden door een selv-keten, de volgende voorwaarden:

in zone 0 mogen alleen toestellen toegepast worden die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in een badkuip. deze toestellen moeten bovendien vast bevestigd worden.
in zone 1 mogen uitsluitend vast bevestigde warmwatertoestellen, zoals elektrische boilers, elektrische doorstroomtoestellen, gasgeisers en gasboilers met elektrische ontsteking en combiketels worden toegepast.
in zone 2 mogen naast vast bevestigde warmwatertoestellen en vast bevestigde verlichtingstoestellen van klasse iii worden toegepast.
wasautomaten en wasdrogers mogen niet in de zones 0, 1 en 2 geplaatst worden. moeten deze apparaten wel in de badkamer opgesteld worden, dan moet hier bij de bouwkundige indeling al rekening mee gehouden worden.
bron: http://www.cplusb.nl/nieuws/elektrabadkamers.html