Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-03-2011 08:34:21
Geldzaken & Recht

Minderjarige dochter bestelt sexattributen

Wat als uw minderjarige kind iets miskoopt?
uw minderjarige zoon van 14 jaar heeft besloten om achter uw rug om een scooter aan te schaffen. de winkelier zag uw zoon aan als zestien en heeft de koop voltooid. u bent hier niet blij mee en wil de scooter terugbrengen naar de winkel. krijgt u uw geld terug, en zoja krijgt u dan het volledige aankoopbedrag?

handelingsonbekwaam
uw zoon is wat de wet noemt handelingsonbekwaam (artikel 1:234 bw). het is uw zoon eigenlijk niet toegestaan om spullen te kopen. maar dit wordt door de wetgever "verzacht". indien uw zoon toestemming heeft dan is hij wel bekwaam om rechtshandelingen te verrichten. deze toestemming is geen algehele toestemming, de toestemming dient gericht te zijn voor een bepaalde rechtshandeling of bepaalde doel. een voorbeeld u beveelt uw zoon om melk en brood te halen.

de toestemming wordt verondersteld te zijn verleend indien het in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk wordt geacht dat minderjarigen van die leeftijd een dergelijke handeling verrichten. met andere woorden, is het normaal voor een veertienjarige om een bepaalde handeling te verrichten? indien uw zoon zonder dat u het heeft gezegd melk en brood gaat halen, dan kan de toestemming worden verondersteld (het is normaal dat een veertienjarige melk en brood haalt). het is niet normaal wanneer uw zoon een auto aanschaft. in dit geval geldt dat het ook niet normaal is dat een veertienjarige een scooter koopt.

vernietigbaarheid
op grond van artikel 3:32 kunt u de aankoop vernietigen. u gaat naar de winkel en stelt dat uw zoon minderjarig is en dat u de toestemming natuurlijkerwijs niet had verleend om een scooter te kopen, daarom wenst u de scooter terug te geven voor de prijs die uw zoon heeft betaald. indien de verkoper aanvoert dat hij dacht dat uw zoon als 16 overkwam, kunt u hem erop wijzen dat hij in eerste instantie naar zijn legitimatie moest vragen dan wel dat die toestemming niet verleend kon zijn.

http://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/42373-wat-als-uw-minderjarige-kind-iets-miskoopt.htm">infonu.nl

kinderen jonger dan achttien jaar mogen beslissingen niet altijd zelfstandig nemen. volgens de wet mogen zij daarom alleen iets kopen als hun ouders daarvoor toestemming hebben gegeven.

http://www.consuwijzer.nl/consumententhema_s/koop_of_dienst_afgesloten_door_minderjarig_kind">consuwijzer