Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-04-2011 00:19:23
Huishouden & Energie

Dubbeltariefmeter

Bij een dubbele meter of zogeheten 'tweestandenmeter' wordt het verbruik in piek-en daltijden apart gemeten. tijdens de daluren geldt een lager tarief per kwh. wilt u weten of een dubbele meter voor u gunstig is, dan moet u op zoek naar het omslagpunt. dit is het punt waarop de meerkosten van de nieuwe meter lager zijn dan de gemiddelde besparing per kwh. om uw omslagpunt te berekenen, moet u precies weten hoeveel stroom u tijdens de hoog- en laagtariefuren verbruikt.

vervolgens berekent u de meerkosten van een dubbele meter. dat doet u door het vastrecht in centen voor de enkele meter af trekken van dat voor de dubbele meter. dit levert een getal op dat we a noemen. vervolgens trekt u het lage tarief per kwh bij de dubbele meter af van het tarief bij de enkele meter. de uitkomst vermenigvuldigt u met het deel van het verbruik in de laagtariefuren. dit getal noemen we b. daarna trekt u het tarief per kwh bij de enkele meter af van het hoge tarief van de dubbele meter. dit vermenigvuldigt u met het deel van het verbruik in de hoogtariefuren. dit getal noemen we c.

nu trekt u c van b af. ten slotte deelt u a door de uitkomst van b min c. dus a : (b – c). de uitkomst is uw omslagpunt. als deze uitkomst lager is dan de hoeveelheid stroom die u jaarlijks afneemt, is een dubbele meter de moeite waard. (bron: consumentenbond)