Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 11-05-2011 08:45:43
Geldzaken & Recht

Werken op koninginnedag zonder 200% te worden betaald ?!

Ik heb even gegoogled, weet niet hoe ik en link hier moet neerzetten maar dit staat er op de site van horeca nederland:
1.erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, eerste pinksterdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag, tweede kerstdag en de dag waarop op grond van een besluit van de overheid koninginnedag wordt gevierd en 5 mei, mits 5 mei, blijkens publicatie in de nederlandse staatscourant, als nationale feestdag wordt gevierd.

2.een werknemer kan eenmalig in plaats van eerste paasdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, eerste pinksterdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag (een) andere, vanuit godsdienstige opvattingen door die werknemer gewenste, feestdag(en) aanwijzen. aanwijzing van een alternatieve feestdag onder vermelding van de erkende feestdag waarvoor hij in de plaats komt, dient schriftelijk te geschieden.

3.als een werknemer werkzaamheden heeft verricht op een erkende dan wel door hem aangewezen alternatieve feestdag tussen 02.00 uur tot 02.00 uur van de dag daaropvolgend, heeft hij voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht op vervangende vrije tijd. de te compenseren vrije tijd dient te worden toegekend in de periode van 26 weken volgend op de feestdag. als compensatie in vrije tijd niet mogelijk is, moet uiterlijk binnen 4 weken na afloop van de periode van 26 weken per gewerkt uur of gedeelte daarvan een toeslag à 50 procent van het betreffende uurloon, of gedeelte ervan, worden uitbetaald.

4.dit artikel is niet van toepassing op de werknemer die volgens het bepaalde in lid 1 onder c. van artikel 11 is ingedeeld in een wachtperiodiek.

indien de werknemer werkt op een feestdag
feestdagen compenseren in vrije tijd als een werknemer werkzaamheden heeft verricht op een erkende feestdag vanaf 02.00 uur tot 02.00 uur van de dag daaropvolgend, heeft hij voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht op vervangende vrije tijd. de te compenseren vrije tijd dient te worden toegekend in de periode van 26 weken volgend op de feestdag.

nb: voor de op een feestdag gewerkte uren (tussen 02.00 en 02.00 de volgende dag), heeft een werknemer natuurlijk wel gewoon recht op loon.
de vervangende vrije tijd, die dan natuurlijk ook doorbetaald moet worden, is de compensatie voor het feit dat de werknemer op de feestdag moest werken.




feestdagentoeslag in geld als compensatie in vrije tijd niet mogelijk is, dient uiterlijk binnen vier weken na afloop van de periode van 26 weken na de feestdag, per gewerkt uur of gedeelte daarvan een toeslag van 50 procent van het uurloon te worden uitbetaald.




opbouw van vakantie-uren over de uren die worden gewerkt op een feestdag
opbouw van vakantie-uren vindt plaats over de gewerkte uren waarover recht op loon bestaat of recht op compensatie volgens de overwerkregeling of de feestdagenregeling. geen opbouw vindt plaats over de uren waarin feestdagentoeslag of overwerk in geld wordt gecompenseerd. dat staat in de cao in artikel 16 lid 2.

voor uren gewerkt op feestdagen betekent dat concreet het volgende. uren die gewerkt zijn op een feestdag moeten gewoon worden uitbetaald. dat betekent dat daarover op dat moment vakantie-uren worden opgebouwd.
vindt er later volgens de feestdagenregeling compensatie plaats door middel van vervangende vrije tijd, dan moet loon over die vrije tijd worden doorbetaald. ook over die vervangende vrije tijd (die wordt doorbetaald) worden vakantie-uren opgebouwd.

kunnen de op de feestdag gewerkte uren niet in vervangende vrije tijd worden gecompenseerd en wordt er een toeslag van 50 % uitbetaald, dan vindt bij uitbetaling van die toeslag in geld geen vakantie-urenopbouw plaats.


dus ze zou er volgens mij vrije tijd voor moeten krigen