Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

natuurmens
natuurmens - 14-11-2011 13:23:16
Voeding & Gezondheid

Zijn medicijnen na de houdbaarheidsdatum echt niet meer te gebruiken?

[quote=genius schreef op dinsdag 19 okt 2010, 21:02][quote]hoe lang beperkte houdbaarheid
hoe lang u een medicijn kunt bewaren, hangt af van de samenstelling van het medicijn en van hoe u het gebruikt en bewaart. sommige medicijnen zijn kort houdbaar doordat de werkzame stof verloren gaat. u kunt hier niets aan doen. medicijnen waar water in zit, zoals dranken en crèmes, bederven het snelst. dit komt doordat bacteriën en schimmels in een vochtige omgeving goed kunnen groeien. deze bacteriën en schimmels kunnen van uw handen of uw lichaam en ook wel vanuit de lucht in het medicijn terechtkomen. daarom zijn vooral oog-, neus- en oordruppels, dranken, vloeistoffen voor gebruik op de huid en crèmes beperkt houdbaar. aan medicijnen met water worden meestal stoffen toegevoegd die de groei van bacteriën en schimmels moeten remmen. we noemen deze stoffen conserveermiddelen. maar conserveermiddelen kunnen het bederven van aangebroken verpakkingen niet helemaal tegengaan.
let er daarom op dat u:
• zorgvuldig omgaat met het medicijn en na gebruik de
verpakking goed sluit;
• maatbekertjes, pipetjes en spatels na gebruik met water en
een tissue schoon en droog maakt;
• het medicijn bewaart volgens de aanwijzingen in de bijsluiter
of volgens de informatie op het etiket.

bewaartermijn
in het volgende overzicht kunt u voor een aantal medicijnen vinden hoe lang u ze kunt bewaren wanneer u de verpakking heeft aangebroken. advies over de bewaartermijn van
medicijnen die hier niet worden genoemd, kunt u krijgen bij uw apotheek.
de bewaartermijn die hier wordt genoemd of die op het etiket staat, geldt alleen als u het medicijn bewaart volgens de aanwijzingen in de bijsluiter.

overzicht bewaartermijnen van verschillende medicijnen
bewaartermijn medicijn na aanbreken
tablet 2 jaar
capsule 1 jaar (dat klopt niet alleen in dien vochtig houdbaarheid van medicijnen staat op de verpakking)
poeders 1 jaar (bij droog bewaren zie houdbaarheidsdatum)
drank 6 maanden (indien hiervoor suiker zijn gebruikt en niet met de mond aan geweest is zijn dezen enkelen jaren houdbaar)
druppelvloeistof 6 maanden (dat klopt indien antibiotica in zit anders zie houdbaarheidsdatum)
stoomvloeistof 3 maanden (bij schoongebruik kan langer)
neusdruppels 3 maanden (als je het zelf alleen gebruikt kan het langer gebruikt worden)
neusspray 3 maanden (ik gebruik mijn neusspray een half jaar en het werkt goed. het ligt gewoon gebruik het hygienische)
oogdruppels 1 maand (klopt)
oogzalf 6 maanden (klopt)
oogwassing 1 maand (ligt aan de verpakking kijk bijsluiter)
oordruppels (niet steriel) 6 maanden (kan langer gebruikt worden mits je maar niet voor andere gebruikt zie gebruiksaanwijzing klopt indien er antibiotica in zit)
oordruppels (steriel) 1 maand (klopt)
zalf in tube 1 jaar (onbeperkt)
zalf in pot (met spatel) 6 maanden (onbeperkt indien je de spatel schoonhoud)
crème in tube 1 jaar (onbeperkt)
crème in pot (met spatel) 3 maanden (je kunt aan de verkleuring zien of je het nog kunt gebruiken)
pasta in pot (met spatel) 6 maanden (kunt het aan de verkleuring zien)
strooipoeder 1 jaar (indien droog bewaard kan langer mee)
huidgel in tube 3 maanden (onbeperkt)
vloeistof voor gebruik op de huid 6 maanden (onbeperkt)
zetpil in strip 1 jaar

ik heb wat achter gezet zo ik het te horen heb gekregen van de dokter veel houdbaarheidsdatum vooral op tube is goed voor de verkoop van de zalf maar is feitelijk als je het maar persoonsgebonden gebruikt langer houdbaar. het is zelf zo dat overjarige producten naar derde wereldlanden gaan en daar gewoon gebruikt worden. veel fabrikanten zetten er een eind datum op voor de verkoop. meestal kan je zien of ruiken of iets bedorven is. middel die antibiotica bevatten zit eigelijk een leefbare stof of schimmel in die de genezende werking doet deze is na open open gesteld aan de buiten lucht en gaat hierdoor van werking veranderen dan gebruik houdbaarheidsdatum. maar in veel gevallen is dat larie koek

bron: http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&cd=4&ved=0cciqfjad&url=http%3a%2f%2fwww.zorgvoorjeouders.nl%2findex.php%3factie%3ddownload%26did%3d3&rct=j&q=houdbaarheidsdatum%20medicijnen&ei=xoi9tjkylmquopeljue&usg=afqjcnfgxwgsmczwrecbsf6rztlvzw492w&cad=rja">klik hier