Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-12-2011 16:16:22
Auto & Vervoer

Aansprakelijkheid verkeersongeval fiets-auto

Art. 185 wvw luidt:

1. indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.

2. de eigenaar of houder die het motorrijtuig niet zelf bestuurt, is aansprakelijk voor de gedragingen van degene door wie hij dat motorrijtuig doet of laat rijden.

3. het eerste en het tweede lid vinden geen toepassing ten aanzien van schade, door een motorrijtuig toegebracht aan loslopende dieren, aan een ander motorrijtuig in beweging of aan personen en zaken die daarmee worden vervoerd.
------------------------------

jij bent hier de:: "niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken".

er hoeft hier dus geen sprake te zijn van schuld door de automobilist, hier gaat het om wie draait op voor de schade. en als de bestuurder/eigenaar van het motorvoertuig de schade moet betalen aan jou, ben jij dat dus niet aansprakelijk voor de schade.

alleen als de bestuurder geen enkel verwijt valt te maken, kan de zaak voor de rechter uitdraaien op 50% voor jou. en dat "geen enkel verwijt" wordt zeer ruim genomen. onoplettendheid, rekening houden met fietsers, die door rood licht vliegen (is niet ongewoon, gebeurt heel vaak) etc.

je moet de verzekeringsmaatschappij schriftelijk antwoorden met verwijzing naar dit wetsartikel, dat je geen schade gaat vergoeden en dat - mocht de verzekeringsmaatschappij hier toch aan vasthouden - je met vertrouwen de rechtszaak daarover tegemoet ziet.

eventueel kan ik wel een opzetje voor een brief voor je maken.

en kamikaze piloot sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren af! die kosten zo weinig dat je gek bent als je dat niet doet!

vladja