Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ro
robbys - 02-01-2012 15:09:34
Voeding & Gezondheid

Ooglaseren, ziekteverlof?

Beste alwins60,

helaas heb je een stortvloed aan meningen en antwoorden op heel andere vragen gekregen dan jij gesteld had. hierdoor zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.

de enige nuttige reactie was van moeder56 die vind je nogmaals onder mijn bericht. dit is een artikel over verzuim als gevolg van cosmetische ingrepen. helaas ontbrak er nog een conclusie.

hoewel mijn tenen er als werkgever er van gaan krommen moet ik de conclusie trekken dat verzuim ten gevolge van een cosmetische ingreep (of het nou een oogcorrectie, borstvergroting of schaamlip correctie is) door de werkgever gewoon doorbetaald moet worden.

als het in mijn bedrijf zou voorvallen zou ik er nietecht blij mee zijn, maar het is de wet en er is jurisprudentie van dus zal ik me hier aan houden. wel zou ik van de werknemer verwachten dat hij alles in overleg doet en de operatie plant wanneer het planning technisch gezien goed uitkomt in het bedrijf en er bijvoorbeeld een weekend in laat vallen om het aantal verzuimdagen zo laag mogelijk te houden.

dus treed met deze informatie in overleg met je werkgever en probeer er samen uit te komen. houdt er rekening mee dat je werkgever wel wat weerstand zal bieden want in zijn ogen voelt deze regeling waarschijnlijk zeer ontrechtvaardig.

ik hoop dat je hier iets aan hebt.

grt rob.

=moeder56 schreef op dinsdag 27 dec 2011, 00:16: op internet gevonden, het belangrijkste in het bericht, bespreek het met je werkgever.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
een neuscorrectie, een borstvergroting of het laseren van de ogen. daar waar dit vroeger slechts was weggelegd voor filmsterren, wordt dit steeds meer een alledaags verschijnsel. meer mensen raken geïnteresseerd in cosmetische chirurgie en de ingrepen zijn nu ook betaalbaar geworden voor de ‘gewone’ man. u vraagt zich wellicht af, wat u hier als ondernemer mee te maken heeft. voor u gaat dit een rol spelen wanneer een werknemer, als gevolg van een cosmetische ingreep, niet kan werken. maakt de werknemer gedurende die tijd bijvoorbeeld nog wel aanspraak op loondoorbetaling wegens ziekte?

als niet wordt gewerkt, is geen loon verschuldigd. zo luidt de simpele hoofdregel. een uitzondering hierop is de loondoorbetaling tijdens ziekte van de werknemer. ziekte wil zeggen een lichamelijke of psychische toestand die de werknemer verhinderd zijn arbeid te verrichten. als een werknemer griep heeft of zijn been breekt, is duidelijk dat hij ziek is. die dagen houdt hij recht op 70 % van zijn loon, als geen hoger percentage is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of geldende cao.

deze uitzondering geldt niet onverkort. een werkgever hoeft het loon niet door te betalen als de werknemer de ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt. je zou denken dat het kiezen voor een cosmetische ingreep hieronder valt. iemand ondergaat de ingreep immers niet uit medische noodzaak, maar uit esthetisch oogpunt. toch is dit niet het geval. zo oordeelde de rechter dat het niet voor het risico van de werknemer kwam dat hij als gevolg van een sterilisatie vijf dagen niet kon werken. in een ander geval stelde de rechter vast dat een werkneemster die mee deed aan het tv-programma ‘make me beautiful’ haar arbeidsongeschiktheid niet opzettelijk had veroorzaakt.

volgens de huidige stand van zaken betekent dit het volgende. voor de werknemers die bijvoorbeeld hun ogen laten laseren gelden de dagen dat ze niet kunnen werken als ziektedagen. om discussie voor te zijn, is het verstandig om voorafgaand aan de cosmetische ingreep met uw werknemer te overleggen. spreek bijvoorbeeld een combinatie af van ziekte- en vakantiedagen. overleg ook wat u zult doen als er onverhoopt complicaties optreden na deze ingreep.

als u vooraf dergelijke zaken bespreekbaar maakt en de afspraken op papier zet (een mail voldoet) dan voorkomt u een vervelende discussie met uw werknemer. ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen.