Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 03-01-2012 00:37:07
Auto & Vervoer

Aansprakelijkheid verkeersongeval fiets-auto

Maraia schreef op woensdag 28 dec 2011, 15:56:
na wat onderzoek op het internet kwam ik erachter dat ik als fietser een 'zwakkere verkeersdeelnemer' ben en wettelijk beschermd ben tegen dit soort claims. als ik het goed heb begrepen zou ik nooit meer dan 50% van de schade hoeven te betalen.
dit is niet correct. als er een aanrijding plaatsvind tussen een motorrijtuig en 'iets anders' (bijvoorbeeld een fietser of voetganger) dan is het genoemde artikel 185 wegenverkeerswet van toepassing. dit is in eerste instantie bedoeld als bescherming voor deze zwakkere verkeersdeelnemers. als u schade zou hebben geleden door deze aanrijding, zou de verzekeraar in verreweg de meeste gevallen minstens 50% van uw schade moeten vergoeden, ook al zou u een grote verkeersfout gemaakt hebben. alleen bij overmacht zou dit anders worden, en dat is maar in een enkel geval aan te tonen door de autoverzekeraar.

in dit geval gaat het juist om het spiegelbeeld, namelijk om de schade aan de auto die u als fietser veroorzaakt heeft. daarvoor geldt de 50%-regel niet. er wordt gekeken naar de wederzijds gemaakte fouten. aangezien u door rood reed ligt (zonder dat ik de verdere feiten van de zaak ken) de aansprakelijkheid volledig bij u.

http://www.verzekeraars.nl/userfiles/file/download/sptotaal.pdf">klik hier voor meer informatie.