Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mn
mnms - 16-04-2004 11:57:09
Computers & Telefonie

Startpagina

Hoi robbin,

dit is een bekend verschijnsel en het kan op verschillende manieren gebeuren. om te beginnen kan dit door een virus worden gedaan, dus goed checken of dit het geval is (bij voorkeur met verschillende scanners). een goede online scanner is: http://housecall.antivirus.com/housecall/start_corp.asp

een andere oozaak is het zogenoemde hijacking, waarbij je instellingen als het ware worden gekaapt door een ander. dat kan gebeurd zijn doordat je een keer (per ongeluk) 'ja' hebt geantwoord op een popup venster. er zijn enkele organisaties die zich van dit soort methoden voor 'klantenwerving' bedienen.

dat je homepage iedere keer weer wordt gekaapt, komt doordat de boosdoener nog steeds actief is op je pc. een voorbeeld van dit verschijnsel is beschreven door microsoft in dit artikel: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;q302459

eventueel kun je in de windows registry op zoek gaan naar lokaties waar dit soort programma's zich op richten. een bekende lokatie is: software\microsoft\internet explorer\main, waar je (o.m.) de ingangen search page, search bar en start page moet checken. een andere belangrijke lokatie waar vervelende programma's zich ook graag nestelen is: software\microsoft\windows\current version\run, omdat alles wat hier staat, automatisch gestart wordt bij het starten van windows. (mail me als je hier nog vragen over hebt.)

als je geluk hebt, kun je bij de ongewenste startpagina een uninstaller downloaden. zoek naar de heeeeele kleine lettertjes, meestal onderaan de pagina.

onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen':
- zorg dat je een recente versie van ie gebruikt;
- installeer sservice packs en -vooral- de security updates die microsoft regelmatig uitbrengt!

een aaridge (maar wat rommelige) pagina over (o.m.) dit verschijnsel is: http://www.mvps.org/inetexplorer/darnit.htm