Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

herrdroetker
herrdroetker - 07-02-2012 21:28:21
Geldzaken & Recht

Hoeveel huurverhoging na vervangen geiser en ketel?

Liebe sandrav11,

dat is een wat lastig antwoord dat nogal afhankelijk is van voorwaarden en omstandigheden. een uitgangspunt is het volgende:

v = (h x i x f) / e

v = verhoging woninghuur per maand;
h = woninghuur per maand;
i = investering voor de nieuwe hr ketel inclusief montage;
f = vier tot vijf (4 tot 5), dat is de factor voor het aantal cv ketels dat gedurende de economische levensduur van de woning zal worden versleten/afgeschreven, dit is afhankelijk van het verdienmodel van de huisbaas. hoe meer hij voor snelle poen gaat, hoe hoger de factor;
e = executiewaarde van de woning indien deze een koopwoning zou zijn, de executiewaarde is in de regel zo'n 80% van de 'onderhandse vrijwillige verkoopwaarde' voor welke een vergelijkbare woning onder particulieren wordt verhandeld.

voorbeeld voor een hr combiketel:
v = (650 x 1.700 x 5) / 120.000 = € 46,04 per maand

u kunt zelf de juiste waarden voor uw situatie bepalen, maar ik denk dat het tussen de € 40,- en € 50,- per maand uitkomt voor een hr combiketel (met warm water voorziening) en tussen de € 35,- en € 45,- voor een hr cv ketel.

gesundheit!
herrdoktoroetker