Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-10-2012 12:17:23
Voeding & Gezondheid

Wie bepaalt mijnmedicijn?

De arts bepaalt welke werkzame stof je nodig hebt. veel van die stoffen zijn zowel als merkmedicijn als als generiek middel of ook wel loco-preparaat (merkloos) verkrijgbaar.
de werking van de stof zelf is gelijk, of je nu een merkmiddel of een generiek middel hebt. daarom kan de apotheek je een generiek middel verstrekken - want je krijgt dan de stof die je nodig hebt en die voorgeschreven is.
veelal schrijven artsen bepaalde merken voor omdat ze daarvoor (indirect) beloond worden. en soms is een bepaald middel alleen in een bepaald merk verkrijgbaar, dan zul je dus dat merk krijgen.
er zit een addertje onder het gras, zoals al opgemerkt: het _kan_ zijn dat je anders reageert op het merkmiddel dan op het loco-preparaat. door andere vulstoffen, of zoals ik zelf ervaren heb, doordat een bepaalde coating niet verdragen werd door mijn maag.
heb je het idee dat je bijwerkingen hebt nadat je een ander merk (of een merkloos) middel hebt gekregen, dan moet je met je apotheek overleggen.
het gaat er feitelijk om dat zo'n merkloos middel voordeliger is, maar dat voordeel valt weg als je er bijvoorbeeld maagbeschermers bij moet gaan slikken. dus: heb je bijwerkingen, overleg met je apotheek, indien nodig kun je een aantekening in je dossier krijgen dat je van dat specifieke middel alleen een specifieke variant mag krijgen.
heb je het idee dat het merkloze middel minder goed werkt dan het merkmiddel, dan kun je ook overleggen met je arts en/of apotheek en vragen hoe dat komt. soms is het alleen een kwestie van even wennen, een merkloos middel moet net zo goed werken als het merkmiddel, omdat de werkzame stof precies hetzelfde is.
de vergelijking met coca cola en merkloze cola gaat niet op, omdat je medicijnen niet neemt omdat ze lekker smaken, maar omdat je ze nodig hebt.
blijf je het idee houden dat je arts een reden heeft dit specifieke merk voor te schrijven, vraag dan waarom z/hij dat doet en of het voor jou een risico zou zijn een loco-preparaat met dezelfde werkzame stof te gebruikten en zo ja, waarom dan.
als jouw arts goede redenen (anders dan commerciƫle) heeft om jou een specifiek merk voor te schrijven, dan zal de apotheek je ook dat merk verschaffen.