Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-03-2013 16:41:40
Geldzaken & Recht

Executeur-testamentair

Gelukt is een rechtenopleiding tegenwoordig, op welke niveau ook, nog altijd meer dan iets intikken bij google en dan knippen en plakken.

een executeur mag alleen de nalatenschap beheren. op grond van de huidige leer mag een executeur roerende zaken, zoals inboedel, wel verkopen, maar gaat de verkoop van een woning verder dan het gewone beheer en kan hij dat dus niet zelfstandig doen. daarvoor is de medewerking van de erfgenamen nodig. ongeacht wat in een testament staat.

ook als verkoop van de woning nodig is om schulden te voldoen, moet de notaris zeer terughoudend zijn om zijn medewerking te verlenen aan de overdracht en dient alle erfgenamen te laten tekenen.

een erfgenaam is overigens gewoon eigenaar, zeker geen vruchtgebruiker. er bestaat een groot en zeer wezenlijk verschil, zowel juridisch als in spreektaal, tussen een eigenaar en een vruchtgebruiker.

los van welke zaken een executeur heeft verkocht, hij mag de opbrengst nimmer op zijn eigen rekening storten. hij zal dit moeten storten op de rekening van de overledene, ook wel de erven-rekening genoemd. hierdoor blijft er een duidelijke scheiding tussen zijn eigen vermogen en het vermogen van de erfgenamen en kan er ook relatief eenvoudig rekening en verantwoording worden afgelegd op het moment dat de taak van de executeur er op zit.

ook als er maar een kind is, blijft het raadzaam een testament op te stellen. waar tijger namelijk aan voorbijgaat is de zogenaamde privé-clausule. daarmee wordt voorkomen dat een erfenis in geval van echtscheiding deels naar de koude kant gaat en het kind dus de helft van de erfenis moet afstaan aan zijn ex.

in dit geval kunnen er natuurlijk ook meerdere kinderen/afstammelingen geweest zijn waardoor middels een testament één tot erfgenaam is benoemd.
daarnaast dient een executeur bij testament benoemd te zijn wil de executeur enige bevoegdheid hebben.

de fiscale regels op grond waarvan de executeur hoofdelijk aansprakelijk is voor de aangifte en betaling van erfbelasting zijn vorig jaar ingevoerd en niet op dit topic van toepassing.