Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 16-08-2013 22:54:42
Auto & Vervoer

Moet ik mijn bagagewagen terug kopen???

[quote=czar schreef op vrijdag 16 aug 2013, 22:15]beste ikbenik,

je verliest 1 ding uit het oog en dat is dat het europese recht boven het nederlandse recht gaat.
kun je leuk vinden of niet, kun je het mee eens zijn of niet, maar het is gewoon zo.
er bestaat geen europees recht. wel dat zaken wat in europa bepaald is dat die in de nationale wetgeving opgenomen dienen te worden.
richtlijnen zijn geen wetsregels.

neem als voorbeeld de bedenktijd bij koop op afstand. in europa is bepaald dat die veertien dagen moet zijn. in nederland is die bedenktijd nog steeds zeven werkdagen. die veertien dagen is in nederland pas van kracht als die ook in de nederlandse wetgeving is opgenomen.





[quote=czar schreef op vrijdag 16 aug 2013, 22:15]
en die europese regel is zo gek nog niet. die stelt namelijk dat als het uit een advertentie onduidelijk is of het een partikuliere aanbieder betreft of een handelaar (en laten we eerlijk wezen, dat is op marktplaats vaak onduidelijk), dan geldt dat het een bedrijfsmatig persoon is.
pure consumentenbescherming dus.

wat staat in artikel 7:5 lid 2 bw?

[quote]wordt de zaak verkocht door een gevolmachtigde die handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf, dan wordt de koop aangemerkt als een consumentenkoop, tenzij de koper ten tijde van het sluiten van de overeenkomst weet dat de volmachtgever niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.

heel vaak is dan bij marktplaats een gedeelte van particulieren. dus mag je bij die afdeling vanuit gaan dat het om een particulier gaat.

[quote=czar schreef op vrijdag 16 aug 2013, 22:15]
ik schreef deze reactie met name om iedereen daar eens op attent te maken.
op e-bay duitsland houden alle particulieren zich er allang aan, maar die nederlanders zijn weer eens zo eigenwijs ....

met alle respect, maar je kunt dat op twee manieren oplossen:

- vanuit gaan dat mensen een beetje verstand hebben en op een gemakkelijke manier kunnen achterhalen of zij met een particulier te maken hebben of niet.

- vanuit gaan dat mensen bijna geen verstand hebben en behandeld moeten worden als kleine kleuters. klinkt oneerbiedig, maar dat is niet zo.

offtopic:
die laatste opmerking van mij is niet onterecht. ik heb diverse website's gemaakt en in het verleden bleek als iets zeer duidelijk op de site stond (echt zeer duidelijk) kwamen er vragen waar iets stond en of het op de site stond. het stond echt met koeieletters op de site en toch kwamen er de opmerkingen dat het niet op de site stond. (zucht......)