Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 17-11-2013 21:06:51
Voeding & Gezondheid

Bonbons

Hallo hans,

hoe kunt u chocolade het beste bewaren.

u zou het misschien niet verwachten maar licht is het meest schadelijk voor chocolade. bewaar uw chocolade dus het liefst op een donkere plaats.

daarnaast is temperatuur natuurlijk een belangrijke houdbaarheidsfactor. chocolade kunt u het beste bewaren in een ruimte waar een constante temperatuur heerst van rond de 15 graden celcius. een constante temperatuur is van belang omdat als de temperatuur wisselt de chocolade uitzet en krimpt. hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in de chocolade waardoor lucht bij de vulling van bonbons kan komen en deze eerder bederft.



vaak hoor ik nog dat chocolade in de koelkast bewaard wordt. fout!!!!!

het minst erg is nog dat te koude chocolade minder smaak afgeeft. chocolade is als een goede wijn: ze smaakt het beste als ze op de juiste temperatuur geconsumeerd wordt. dit is tussen de 15 en 21 graden celsius.

erger is dat het klimaat in de koelkast erg vochtig is waardoor condens neerslaat op de chocolade, iedere keer dat de koelkastdeur opengaat of de chocolade uit haar verpakking gehaald wordt. de condens veroorzaakt vlekken op de chocolade waardoor deze er minder aantrekkelijk uitziet.

nog erger is dat door het vaak open- en dichtgaan van de koelkastdeur de temperatuur in de koelkast nogal schommelt en dat is echt niet goed voor chocolade, zeker in combinatie met condensvorming.

en het allerergste is wel dat chocolade gemakkelijk omgevingsgeuren opneemt. dus als chocolade in 1 ruimte ligt met bijvoorbeeld uien of vis of gemarineerd vlees komt dit de smaak van chocolade zeker niet ten goede.



met andere woorden: hoe bewaar ik chocolade optimaal?: koel en donker (en misschien is achter slot en grendel ook verstandig).



houdbaarheid

witte chocolade is, mits koel en donker, zeker 3 weken houdbaar.

melkchocolade is ongeveer 2 maanden houdbaar

pure chocolade is zeker 6 maanden houdbaar.


de houdbaarheidsfactor wordt niet zozeer bepaald door de chocolade als wel door de toevoegingen aan de chocolade. cacaopoeder (een basiselement van chocolade is in principe eeuwig houdbaar) dus hoe minder cacaopoeder en hoe meer andere stoffen hoe korter de chocolade houdbaar is.
(bron: chocolaterie brouwer)

met vr.gr.