Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

we
wendy123 - 06-09-2007 13:23:09
Auto & Vervoer

Kopen zonder garantie

op 21 mei j.l. heb ik een auto gekocht bij sale occaisions. dit bedrijf is niet aangesloten bij de bovag. de vraagprijs van de auto was 3500 euro. de auto was niet helemaal in orde. er waren wat dingen, waar ik niet mee akkoord ging (ruitenwisser, bekleding en lekkende uitlaat), daarop had de verkoper beloofd dat hij die zou repareren. dat heeft hij ook gedaan. ook is de auto nog apk gekeurd.
 
hij wilde de auto verkopen voor 3250,- euro, maar dan zonder garantie. ik ben hiermee akkoord gegaan en heb ook de factuur ondertekend (waar instaat dat ik geen garantie heb).

na 3 weken heb ik (via een keurmeester) een aantal grotere gebreken geconstateerd.de verkoper beweert dat ik de auto zonder garantie gekocht heb, en daarom daar ook geen recht meer op heb. ik ben toen gaan zoeken of ik daar meer informatie over kon vinden. nou heb ik zelf het volgende gevonden:
 
wettelijk zit het zo in elkaar dat er slecht twee gronden zijn waarop de garantie verder kan worden beperkt dan het wettelijke niveau: het product gaat onder normale omstandigheden niet zo lang mee, ofwel het bevat gebreken die de winkelier van te voren heeft gemeld. meld de winkelier de gebreken in het laatste geval niet dan is er spraken van minimaal dwaling en kan de koop worden vernietigt.


 
de wettelijke garantie staat onder artikel 18 lid 2 van boek 7 van het burgerlijk wetboek beschreven. hier staat het volgende: "bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van het overeengekomene zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de aard van de zaak of de aard van de afwijking zich daartegen verzet." dwaling staat onder artikel 226 van boek 6 beschreven.
 
hier staat dus in, ondanks dat ik geen garantie heb bijgekocht, ik daar toch recht op heeft omdat de gebreken binnen 6 maanden na de aankoop aan het licht zijn gekomen.
 
ergens anders las ik het volgende:
 
iemand heeft altijd recht op garantie op de economische levensduur (volgens de wet uit mei 2003), tenzij het voor de koop duidelijk is aangegeven en dit is uitgelsoten.
 
daar leid ik uit af dat, als je zonder garantie wilt kopen, je een koopcontract onder je neus geschoven krijgt waarin dat expliciet vermeld staat. als je dat tekent heb je vervolgens geen recht meer op (bovag) garantie.
conclusie, als je zonder garantie koopt zul je dat contract moeten tekenen, en heb je daarom geen recht op garantie, ondanks de overige bovag regels.
 
bovendien las ik dat de koper ook een onderzoeksplicht heeft voor de aankoop. dus als je een auto zonder garantie koopt dan moet je de auto laten keuren door een onafhankelijk instituut zoals bijvoorbeeld de anwb.
 
u snapt waarschijnlijk al dat ik hier zelf niet helemaal uitkom. heb ik nou wel of geen recht op garantie? de verkoper beweert van niet, omdat ik de factuur ondertekend heb waar instaat dat er geen garantie verleend wordt. ik weet nu niet meer wie er gelijk heeft.
met die auto zelf heb ik het helemaal gehad.
ik wil de koop ongedaan maken een een schadevergoeding voor alle onkosten die ik gemaakt heb.
is dat reeel en mogelijk? of heeft de verkoper toch gelijk omdat ik de factuur getekend heb?
 
ik hoop dat u mij hiermee kunt helpen.
alvast heel erg bedankt!
vriendelijke groeten,
wendy