Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

md
mdruijter - 07-04-2011 10:21:26
Huishouden & Energie

VVE blokkeert zonnepanelen

Al sinds enige jaren woon ik met plezier in een appartement. het betreft een gestapelde woning, onder mij liggen drie lagen, mijn eigen 2 verdiepingen zijn de bovenste laag.

enkele jaren geleden ben ik gaan investeren in zonnepanelen van de firma esdec. dit zijn volledige pakketten van panelen, omvormer en, belangrijk, een methode om de panelen doormiddel van verzwaring te plaatsen. deze plaatsings methode betekend dat zonder ze aan het dak te bevestigen, de panelen wel duurzaam op het dak kunnen worden geplaatst. deze methode heet flatfix of click-fit en wordt wijd gebruikt in zowel nederland als duitsland en wordt in nederland als veilig en degelijk gezien (bron: senternovem).

de panelen zouden op mijn platte dak geplaatst moeten worden, volgens de technici die ik heb geraadpleegd kan dat zonder problemen. de panelen zouden dan uit het zicht zijn, dat wil zeggen, onzichtbaar tenzij je op het dak zelf zou gaan kijken. vanaf de gallerij, balkons of welke plek in welke van de huizen die bij het complex waar ik woon horen, zouden de panelen niet te zien zijn.

echter, de vve blokkeert. volgens de vve is het plaatsen niet toegestaan en ben ik zelfs 'strafbaar' als ik ze wel plaats. het is in stemming gebracht in de vve vergadering, maar aangezien van de stemgerechtigde slechts een klein deel komt opdagen die ook nog eens de adviezen van de vve provider rela, zonder meer volgt is mijn verzoek afgewezen.

de stelling van rela was: de aansprakelijkheid kan niet worden geregeld, het is een ondeugdelijk systeem dus moeten we een sterk negatief stemadvies geven.

in tussentijd heb ik 4 panelen aan mijn balkons gemonteerd, dit mocht wel, maar op mijn dak mag ik ze niet leggen. daar is ook commentaar op geweest, maar ik heb ze vriendelijk gevraagd om hun juridische onderbouwing en er nooit meer wat van gehoord.

mijn beeld is als volgt;
- het systeem is deugdelijk
- verantwoordelijkheid is hoofdelijk geregeld, ik ben hiervoor verzekerd
- het plaatsen schaadt op geen enkele manier andere bewoners
- het betreft geen structurele aanpassingen aan de woning, dus heeft de vve hier eigenlijk niets over te zeggen
- het claimen dat ik strafbaar zou zijn is ridicuul, er zou ten hoogste een civiele procedure kunnen komen, maar strafrecht heeft hier niets mee te maken
- van de vve mag verwacht worden dat zij helpt, niet blokkeert, wanneer het om verduurzaming van de woning gaat.

mijn vraag is; kan de vve op deze manier mij blokkeren? nog los van de implicatie die het heeft over maatschappelijk bewustzijn, heeft de vve die macht? kan ik er wat tegen beginnen?

mijn gevoel is ook dat rela het vooral 'lastig' vindt hiermee te maken te hebben en er eigenlijk geen moeite aan wil besteden.