Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
maraia - 28-12-2011 15:56:03
Auto & Vervoer

aansprakelijkheid verkeersongeval fiets-auto

Recentelijk ben ik op de fiets aangereden door een auto. ik reed door een rood licht bij een groot kruispunt, terwijl de automobiliste van links (groen licht) kwam. in het midden botsten wij, waarbij enkel de auto schade opliep: een kapotte spiegel en wat krassen.

de verzekeraar van de automobiliste vindt dat het ongeval volledig mijn schuld is, omdat ik als volwassen persoon zijnde zou moeten weten dat je niet door rood mag rijden en hij stelde mij in eerste instantie voor 100% aansprakelijk voor de schade (800 euro). aangezien ik als fietser zijnde geen wa-verzekering heb, wilde hij wel een schikking doen door mij voor 'slechts' 75% aansprakelijk te stellen.

na wat onderzoek op het internet kwam ik erachter dat ik als fietser een 'zwakkere verkeersdeelnemer' ben en wettelijk beschermd ben tegen dit soort claims. als ik het goed heb begrepen zou ik nooit meer dan 50% van de schade hoeven te betalen.

hoewel ik inzie dat ik een verkeersovertreding heb begaan door het rode licht te negeren en daardoor bewust een risico heb genomen, ben ik niet van mening dat het ongeval volledig mijn schuld is. de automobiliste stond namelijk vooraan bij het stoplicht en reed op het moment van de botsing rustig, omdat ze net aan het opstarten was. het was een zeer overzichtelijk kruispunt, dus ze had mij ver van tevoren (al toen ze nog stilstond) kunnen zien aankomen en had meer dan genoeg tijd om tijdig te remmen. dit heeft ze echter helemaal niet gedaan, omdat ze (zoals ze zelf zij) met haar hoofd er niet helemaal bij was.

ik denk dus dat dit ongeval niet volledig mijn schuld is. er was namelijk geen sprake van overmacht voor de automobiliste.
heeft de verzekeraar dan nog steeds het recht mij volledig aansprakelijk te stellen? en mag hij zomaar uit de losse pols schikkingen doen omdat hij vindt dat ik wel beter moest weten?