cs
door csanne Dec 7, 2009 om 20:17
Geldzaken & recht

Rente eisen?

Sinds 1 september j.l. hebben wij ons huis verkocht. Nu is het zo dat onze spaarhypotheek bij de Amersfoortse voor dat huis uitgekeerd moet worden. Na lang wachten en aandringen van onze tussenpersoon zouden wij het geld afgelopen weekend 5 december in bezit krijgen. Nu hebben wij nog niets ontvangen. Nu vragen wij ons af, hoe zit het met de rente van al die maanden? Kunnen wij dat eisen? Ik hoop dat iemand ons kan helpen!

518 5 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

kr
door krieties - Dec 7, 2009 om 21:46
442 Antwoorden / 0 Vragen
0

Het is het proberen waard, maar ik vrees het ergste voor je. Hoe langer het duurt, des te meer kans, vooral als ze iets beloofd hebben en het niet doen.
Zomaar een opmerking voor het geval dat je het niet weet: Als de gespaarde bedragen hoger zijn dan de betaalde premies, dient over het verschil belasting te worden betaald. Je krijgt hierover bericht van de Amersfoortse. Afkopen van een spaarhypotheek is vaak erg onvoordelig.

hrdwerrorman
door hrdwerrorman - Dec 8, 2009 om 00:53
3809 Antwoorden / 46 Vragen
0

Dag csanne,

Wanneer het bedrag eerder uitbetaald had kunnen worden doch het is door onduidelijke of ongeldige reden niet uitbetaald, dan is over de uitgestelde betaling wettelijke rente verschuldigd vanaf het moment dat betaald had moeten worden. Deze rente is op moment dacht ik nog steeds 6 % op jaarbasis. Google maar even op "wettelijke rente".

Je moet deze rente wel zelf opvragen, want ik ben nog nooit een instelling tegen gekomen welke al dan niet bewust betaling traineerde en dan uit zichzelf de verschuldigde wettelijke rente daarover betaalde. Bij het GAK moest ik er zelfs voor naar de bestuursrechter die het GAK onder de tafel schoffelde....

Hardware ERror MAN.

marcel75
door marcel75 - Dec 8, 2009 om 08:32
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

De wettelijke rente is op dit moment 4% en gaat per 1-1 naar 3% (zet dus nog niet echt aan).

Overigens zal het niet mogelijk zijn rente te claimen. De verzekeraar kan pas uitkeren nadat ze van de geldverstrekker het bericht hebben ontvangen dat de hypotheek is afgelost en dat de geldverstrekker dus afstand doet van haar pandrecht op de verzekering. Op dat moment kan de verzekeraar aktie naar u toe ondernemen. Eigenlijk/waarschijnlijk zou je de geldverstrekker dus boos moeten aankijken.

Overigens is de uitkering onbelast als je kunt aantonen dat je de uitkering hebt gebruikt ter (gedeeltelijke) aflossing van de oude hypotheek. Heb je een ander huis gekocht, dan kun je dat nog doen door de uitkering van de polis te gebruiken voor een (gedeeltelijke) aflossing van je nieuwe hypotheek of te gebruiken als extra storting op een nieuwe verzekering.

kr
door krieties - Dec 8, 2009 om 16:01
442 Antwoorden / 0 Vragen
0

marcel75: Met de laatste alenia van jouw antwoord ben ik het niet eens. Er wordt niet geschreven over een nieuw huis. Alleen als de oude spaarhypotheek verder gaat in een nieuw huis blijft "afrekenen" achterwege.

marcel75
door marcel75 - Dec 8, 2009 om 16:09
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

Krieties,
Klopt, maar als de verzekering een KEW was, telt de uitkering mee voor de Eigen Woning Reserve en is de uitkering nog steeds onbelast. Het was immers verzekering die aan de woning vast zat (populair gezegd).

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

d
d hol - May 21, 2024 om 15:33
Huishouden & energie

Vattenfall

vattenfall heeft een fout in de afrekening van mei 2023 gemaakt. ze hebben de meterstanden omgedraaid en daardoor te veel terug betaald.
nu schrijven ze het verschil van 620 euro gewoon per 31 mei 2024 van mijn rekening af.mag dat? Lees meer

anita555
anita555 - Apr 29, 2024 om 21:46
Vrije tijd & tuin

Hoe krijg ik mijn hortensia weer tot leven?

Op mijn verjaardag kreeg ik een mooie hortensia voor op mijn balkon. Ik heb hem meteen in een grotere pot gezet, maar dat had ik beter niet moeten doen, want ik had er even niet bij nagedacht dat je moet wachten tot het najaar als de bloemen helemaal uitgebloeid zijn. Nu lijkt de plant dood te gaan. Lees meer

Ky
Kyletwee - May 20, 2024 om 10:06
Geldzaken & recht

Mag de KB onjuiste informatie over mij publiceren online?

Wat kun je doen als een site van de overheid onjuiste informatie over je publiciert? Ze doen niks met mijn klacht. Het gaat om de Koninklijke bibliotheek die weigert mijn geboortejaar aan te passen. Het interesseert ze geen biet dat ze mij decennia ouder maken dan ik ben met alle gevolgen van dien.. Lees meer